RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hundrevis drept i Najaf

Sist oppdatert:
Minst 360 sjiamuslimske militssoldater er drept i harde kamper i byen Najaf de siste fire dagene. Mandag kveld brøt det ut nye kamper i Najaf og flere andre steder i landet.

Mandag ble også oljeproduksjonen i Sør-Irak stanset på grunn av trusler om angrep mot produksjons- og utskipingsanleggene.

Omringet milits
Bakkestyrker og kamphelikoptre har angrepet den sjiamuslimske militsen til Moqtada al-Sadr i den hellige byen Najaf siden torsdag, og fram til søndag kveld skal 360 irakere ha blitt drept, opplyser en amerikansk militær talsmann.

Al-Sadr-militsen har tidligere tilbakevist tapstallene som de amerikanske styrkene har offentliggjort. Men innbyggerne i Najaf tror også at flere hundre mennesker kan ha mistet livet i kampene i byen de siste dagene.

Amerikanerne har forsøkt å omringe den sjiamuslimske militsen som har forskanset seg i kvartalene rundt hovedmoskeen i Najaf, som ligger sør for Bagdad. Men styrkene driver ingen aktiv jakt på Sadr selv, ifølge en høyt rangert amerikansk offiser.

Nye kamper
Kampene brøt ut igjen på nytt i de vestlige og nordlige utkantene av Najaf ved 05-tiden norsk tid mandag. Etter et kort opphold i kamphandlingene som følge av en våpenhvileavtale som kom i stand for å evakuere sårede, brøt det løs igjen mandag kveld. Øyenvitner opplyste om harde kamper i sentrum av byen.

Det var også harde harde kamper mellom britiske soldater og væpnede sjiamuslimske grupper i Basra, Iraks nest største by.

To britiske kjøretøy ble satt i brann etter at militsmedlemmer skjøt rakettdrevene granater mot dem. En soldat ble drept og minst fire ble såret .

Drept av selvmordsbomber
En irakisk kilde sier Mehdi-hæren, som støtter den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, har kontroll over flere viktige gatekryss i Basra.

Litt senere på dagen ble det meldt om harde kamper mellom Sadr-lojale styrker og irakiske regjeringsstyrker i byen Diwaniya, sør for Bagdad. Det ble meldt om flere drepte og skadde, flertallet av dem skal være politimenn.

Nord for Bagdad ble sju personer drept og 17 såret da en selvmordsbomber mandag sprengte en bil i lufta utenfor huset til en embetsmann.

Iransk «fingeravtrykk»
Najaf og nabobyen Kerbala er viktige pilegrimsmål for den store sjiamuslimske befolkningen i Iran, og Iraks forsvarsminister Hazem Shaalan sa søndag at regimet i nabolandet har etterlatt seg "fingeravtrykk" i byen.

Forsvarsminister Shaalan betegnet militsen som en samling forbrytere som mottar våpen fra Iran.

- Vi har oppdaget at det er bander her som kommer fra Basra, Nasiriyah, Diwaniya og Hilla. Vi skal knuse disse bandene så raskt som mulig for å gjenopprette ro og orden i en by som har fått nok av disse forbryterne, sa Shaalan før han truet med å sette inn den regulære irakiske hæren mot Sadrs milits.

Bush erklærte krigshandlingene for slutt 1. mai i fjor.

Oljestans
Det irakiske oljeselskapet Southern Oil Company stanset mandag oljeproduksjonen etter trusler om angrep mot anleggene i Sør-Irak.

En tjenestemann sier truslene kommer fra militsen til al-Sadr. Oljeeksporten vil kunne fortsette i to dager uten produksjon, takket være oljelagrene i området.

Kort tid etter at produksjonsstansen ble kjent, steg oljeprisene til nye rekordnivåer. Prisen på lettolje i New York steg med over en dollar per fat, til 44,97 dollar, noe som er den høyeste prisen noensinne.

(©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere