RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hundrevis samlet til avskjed med Michael Brown

Bilder rundt Michael Browns kiste under begravelsen i St. Louis mandag.
Bilder rundt Michael Browns kiste under begravelsen i St. Louis mandag. Foto: Pool (Reuters)
Sist oppdatert:
Familie, venner og aktivister samlet seg mandag til den drepte tenåringen Michael Browns begravelse i St. Louis.

Brown lå i en svart- og gullfarget kiste med en St. Louis Cardinals baseball-caps på toppen. Den var omkranset av bilder av Brown som barn, da han ble uteksaminert fra skolen, og smilende i en rød og hvit Cardinals-caps, lik den han bar da han ble drept.

– Dette er ikke et farvel for oss. Hvor enn du er vil du alltid være i våre hjerter, sto det på et skilt rundt kisten.

Fra høyttalerne i baptistkirken hørtes kristen popmusikk fra høyttalerne.

Utenfor sang den frammøtte folkemengden borgerrettighetsbevegelsens hymne «We Shall Overcome».

Det fredfulle skuet sto i sterk kontrast til de voldelige protestene som har rystet St. Louis-forstaden Ferguson etter at den svarte 18-åringen ble skutt og drept av en hvit politimann den 9. august.

Politioppbud

Politiet var tungt tilstedeværende rundt kirken mandag i tilfelle opptøyene skulle blusse opp igjen. Sammenstøtene mellom demonstranter og politi har imidlertid avtatt betydelig de siste dagene.

Under et opptog mot politivold i St. Louis dagen i forveien ba Michael Browns far om at sønnens gravferd ikke må bli ødelagt av uroligheter.

– Alt jeg ønsker meg, er fred mens vår sønn blir stedt til hvile. Vær så snill, sa Michael Brown senior.

Bønnen ble gjentatt tidlig under begravelsen mandag, som Det hvite hus på forhånd meldte at det ville sende representanter til.

– Jeg måtte være her. Etter alle følelsene og smerten de siste to ukene, er dette et viktig øyeblikk for dette samfunnet, sier 25 år gamle Travis Jackson til Reuters, som tok fri fra jobben for å vise Brown sin respekt.

Skulle bli student

18-åringen ble drept bare noen dager før han skulle begynne å studere. Politiet hevder at han hadde stjålet en eske sigarer og at han grep etter våpenet til politimannen som skjøt ham.

Flere vitner har imidlertid forklart at Brown ble skutt minst seks ganger mens han holdt hendene i været for å vise at han overga seg.

Drapet på Michael Brown har utløst en ny debatt om situasjonen for svarte amerikanere, og det er i hovedsak svarte som har demonstrert mot politivold i Ferguson og andre steder i USA de siste ukene.

USAs justisminister Eric Holder har lovet en grundig føderal gransking av drapet. Formålet er å avgjøre om Browns borgerrettigheter ble krenket og om det skal tas ut tiltale mot politimannen som skjøt ham.

I tillegg vil regjeringen gjennomgå politiets omfattende bruk av militært utstyr.

En støttemarkering for politimannen Darren Wilson, som skjøt Brown, ble holdt i en pub i St. Louis søndag. Ifølge nyhetsbyrået Reuters var alle som deltok på markeringen, hvite. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere