*Nettavisen* Nyheter.

Hundrevis tatt av flom

Foto: (AFP/Scanpix)

Over 500 mennesker har mistet livet i de omfattende oversvømmelsene og jordrasene i Haiti og Den dominikanske republikk.

26.05.04 08:20

Dødstallene steg time for time natt til onsdag. Hundrevis av andre er savnet og det er ventet at dødstallene vil fortsette å stige. Over 13.000 er gjort hjemløse av det voldsomme uværet, opplyste myndighetene tirsdag kveld. Svært mange av de døde er barn.

- Dette er et forferdelig slag, forferdelig, de er borte alle sammen, gråter Dorka Dotel, som mistet sine fire barn i uværet.

Folk i Den dominikanske republikk sier dette er den verste naturkatastrofen som har rammet landet på over 100 år, melder BBC.

Canadiske og amerikanske fredsbevarende soldater i Haiti fløy tirsdag inn vann og forsyninger til de verst rammede områdene.

I byen Fond Verettes i Den dominikanske republikk lette 16 år gamle Joane Saint Fort fortvilet etter familien sin.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg dro for å besøke min tante i Port-au-Prince i helga. Jeg kom tilbake nå og jeg kan ikke finne huset mitt. Det sto akkurat her, men nå er det ikke noe hus her lenger. Min mor og mine to yngre brødre bodde her, sier hun.

Fulle likhus
Minst 358 personer har mistet livet i Haiti, mens minst 144 er omkommet i Den dominikanske republikk. Hele landsbyer er utslettet, og stabler av oppsvulmede døde dekket av gjørme fyller opp midlertidige likhus. Flere elver har gått over sine bredder som følge av uker med kraftig regnvær, og mange av de omkomne ble skylt vekk mens de sov.

I Fond Verettes vasket oversvømmelsene bort en 800 meter lang og 300 meter bred del av byen. Byens skattekontor og rettssal var blant bygningene som ble tatt av vannmassene. Kun halve politistasjonen står igjen.

Uventet
Orkansesongen i Karibia tar vanligvis slutt i utgangen av november hvert år. Uværet som satte inn for tre uker siden og utløste omfattende jordskred og oversvømmelser, kom derfor uventet på befolkningen.

- Vi er svært bekymret over situasjonen. Jorda nord og nordvest på øya er allerede gjennomtrukket av vann, noe som øker faren for oversvømmelser, sier Jose Luis German i Den dominikanske republikks nasjonale krisekommisjon.

Uværet og flommen har kostet mange husdyr livet og gjort omfattende skader på avlingene. De økonomiske følgene av stormen kan derfor bli svært store, påpeker tjenestemenn i Den dominikanske republikk og i Haiti.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.