RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husmor tjente 407 millioner

Sist oppdatert:
Det er ikke bare kløktige analytikere som vet å utnytte lav japansk rente.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En 59 år gammel japansk husmor er et eksempel på den nye gruppen av investorer som vet å utnytte kapitalmarkedet til egen fortjeneste. Hun håvet inn hele 407 millioner yen, eller litt over 20 millioner norske kroner, på valutahandel.

NA24 - din næringslivsavis

Slår analytikere
Såkalt «carry trade», hvor investorer låner japanske yen til en lav rente og setter pengene i for eksempel newzealandske dollar, brasilianske real eller islandske kroner til en høy rente, tiltrekker japanske pensjonister, husmødre og de mer tradisjonelle, risikovillige utenlandske investorer.

Men spillelystne pensjonister og husmødre oppfører seg ikke som tradisjonelle investorer, og derfor holder ikke lenger analytikernes analyser stikk, ifølge Bloomberg.

Vinnerformular
Japanske amatørinvestorer mener å ha funnet formularet der flere analytikere med businessutdannelse bommer.

- Du skal bare kjøpe dollar eller euro når de faller og selge med en profitt, lyder den logiske forklaringen fra en 34-årig japansk frilansjournalist til Bloomberg, ifølge Business.dk fra Berlingske Tidende.

Hun har tjent mer enn 20 prosent på denne handelen siden desember, og sier at valutaspekulasjon er bedre en aksjer fordi man i tillegg får en daglig rentegevinst.

Advarer
Den japanske sentralbanken har imidlertid advart om at denne handelen ikke kan vare evig, og at internasjonal økonomisk uro kan føre til at yenen flyr til himmels. Stiger yenen, er det skrekkscenariet for «carry traders». Høy yenkurs fører til at penger som er satt i utenlandsk valuta ikke blir så mye verdt for japanere eller andre som har lånt penger i Japan.

Heller ikke for den 59 år gamle husmoren, som har tjent 407 millioner yen, er alt rosenrødt. Hun har glemt å betale skatt og skylder 139 millioner yen (rundt 667 millioner norske kroner).

Skatteunndragelsen er ikke et hinder for analysehusene. En representant for de store bankene sa til Bloomberg at husmoren med nese for valutahandel har tjent mer enn banken. Det fikk ham til å utbryte:

- La oss finne henne og få henne ansatt!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere