«Husokkupant nekter å forlate Nr. 10»

Foto: Scanpix

«Mann (59) har okkupert en luksusbolig i nærheten av parlamentet. »

08.05.10 16:44

Storavisen The Sun har drevet en aktiv kampanjejournalistikk under hele den britiske valgkampen. Det har ikke hersket tvil om at The Sun støtter De konservative og David Cameron.

Til tross for at De konservative fikk flest seter i Underhuset etter torsdagens valg, har Gordon Brown og Labour ennå ikke gitt opp håpet om å bli værende ved makten.

Brown bor fortsatt i statsministerboligen i Downing Street 10. Men The Sun mener det er på høy tid at prestesønnen fra Skottland innser nederlaget og flytter ut av Downing Street 10.

Avisen har følgende oppslag lørdag:

«Husokkupant nekter å forlate Nr. 10»

«Mann (59) har okkupert en luksusbolig i nærheten av parlamentet. »

- Cameron må få slippe til
The Sun mener Brown nekter å la den rettmessige beboeren, David Cameron, slippe til.

- The Sun har kjørt denne kampanjen mot Brown hele veien. De har vært kjempestygge med Brown, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Men det som er litt paradoksalt med dette oppslaget, er at det er De konservative som ikke vil endre det konstitusjonelle valgsystemet, og så lenge man har dette systemet, så blir det Brown som sitter som statsminister inntil det er flertall i Underhuset, påpeker Mustad.

De konservative fikk 306 seter i Underhuset, Labour havnet på 258 seter, mens Liberaldemokratene og Nick Clegg fikk 57 seter.

Ingen av partiene fikk de nødvendige 326 setene som kreves for å få rent flertall. Dette er første gang på 36 år at valget endte med et såkalt Hung parliament, hvilket betyr at to eller flere partier må samarbeide om å få flertall og danne regjering.

Vurderer tilbudet
Både Labour og De konservative har fridd til Liberaldemokratene. Men så langt har det kun vært telefonsamtaler mellom Clegg og Cameron.

- Nå skal de diskutere internt i Liberaldemokratene for å se om dette tilbudet fra Cameron er til å leve med, sier Mustad.

- I og med at vi ikke har fått innblikk i hva de har snakket om, så er det vanskelig å si noe om dette. Men det er ikke de store avvikene i politikken når det gjelder økonomi, men det er uenighet i de konstitusjonelle endringene i forhold til valgsystemet, sier Mustad.

Clegg ønsker nemlig å endre det nåværende valgsystemet som favoriserer de to største partiene.

- Det store spørsmålet er om det blir en koalisjon eller et samarbeid mellom De konservative og Liberaldemokratene fra sak til sak hvor de to har en felles plattform, og da er for så vidt Brown ute, sier Mustad.

- Ikke helt ute ennå
Mustad tror ikke nødvendigvis at Brown er helt ute av spillet riktig ennå.

- Hvis Liberaldemokratene mot formodning synes tilbudet fra De konservative ikke er så godt, så er det opp til partiet om de vil høre på hva Brown har å foreslå, men det er en mye mer usikker vei å gå fordi Labour og Liberaldemokratene har ikke nok seter til å få flertall uten støtte fra småpartiene, sier Mustad.

Labour og Liberaldemokratene har til sammen 315 seter, som ikke er nok til å oppfylle kravet om 326 seter for å få rent flertall i Underhuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.