RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hutton-rapport klar i desember

Rapporten om regjeringens rolle i Kelly-saken legges frem onsdag.
Rapporten om regjeringens rolle i Kelly-saken legges frem onsdag. Foto: Scanpix
Lord Huttons rapport om våpeneksperten David Kellys selvmord er neppe klar før i desember. Torsdag ble den omfattende høringen avsluttet.

Rapporten kan få store konsekvenser både for den britiske regjeringen og for BBC.

Kelly var BBC-reporter Andrew Gilligans anonyme kilde i en reportasje der den britiske regjeringen ble beskyldt for å ha spritet opp en rapport om Iraks våpenprogrammer.

Kort tid etter at Kelly ble avslørt som BBCs kilde, tok han sitt eget liv.

Under høringen i kjølvannet av selvmordet, har det kommet fram at det var folk i regjeringsapparatet som ønsket å offentliggjøre at det var Kelly som var kilden til rapporten, for å demonstrere at påstandene ikke innebar riktighet og for å kunne svekke Kellys troverdighet.

- Jeg skal skrive og levere rapporten så fort jeg kan. Det er umulig å spesifisere hvor lang tid jeg vil trenge, sa Lord Hutton, dommeren som har ledet høringen.

- Jeg håper at rapporten skal være klar i desember, men det er mulig at den vil bli levert i november, la han til, ifølge Reuters.

David Kelly var svært anerkjent for sine kunnskaper om Iraks våpenprogrammer. Kelly jobbet for det britiske forsvarsdepartementet, men hans overordnede skal ha ønsket å svekke hans troverdighet for å gi påstandene hans i BBCs rapport mindre tyngde.

Han tok sitt eget liv kort etter at det ble kjent at det var han som var den anonyme BBC-kilden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere