RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er galt med dette bildet?

Sist oppdatert:
Dette bildet styrker spekulasjonene om at Kim Jong-il er kritisk syk eller død.

Nordkoreanske myndigheter offentliggjorde torsdag et bilde av Kim Jong-il for å undergrave spekulasjonene om statslederens sviktende helse eller død.

Men ved nærmere ettersyn viser det seg at skyggen til Kim Jong-il faller annerledes enn soldatenes skygger, noe som tyder på at bildet har blitt manipulert.

Dette danner grunnlag for ytterligere spekulasjoner om statslederens sviktende helsetilstand eller om han er død.

LES OGSÅ: Er Kim Jong-il død?

Nordkoreanske medier meldte torsdag at Kim Jong-il deltok på en militæropptreden sammen med forsvaret og partimedlemmer.

- Mot slutten av opptredenen vinket han til deltakerne og publikummerne og gratulerte dem med deres suksessrike presentasjon, rapporterte det statsstyrte nyhetsbyrået Korean Central News Agency.

Men byrået unnlot å nevne datoen for når opptredenen skal ha funnet sted, skriver The Telegraph.

Har ikke vist seg offentlig
Spekulasjonene startet da Kim Jong-il glimret med sitt fravær under landets 60-årsjubileum, som ble avholdt i hovedstaden Pyongyang 9. september.

Vestlige medier hevder at statslederen led av et slag tidligere i høst, men nordkoreanske myndigheter har avvist denne påstanden. Statslederen har ikke vist seg offentlig på flere måneder.

(Artikkelen fortsetter under).

Nord-Koreas atomvåpenprogram

2002: Nord-Korea trekker seg fra kjernekrattavtaler med USA, etter beskyldninger om at landet har et hemmelig uranprogram.

Oktober 2006: Landet utfører sine første prøveutskytinger av kjernefysiske våpen.

Februar 2007: Inngår avtale om å stanse atomprogrammet i bytte mot internasjonale hjelp.

Juli 2007: Tillater inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA ) å komme inn i landet.

Desember 2007: Holder ikke fristen om å overlevere papirer om landets atomarbeid.

Juni 2008: Overleverer papirene til Kina.

(Kilde: BBC)

Nordkoreanske medier har den siste tiden offentliggjort flere bilder av statslederen, men dette har virket mot sin hensikt og styrket spekulasjonene om hans kritiske helsetilstand.

I midten av oktober sendte den statskontrollerte TV-kanalen KCTV bilder av Kim Jong-il da han deltok på en begivenhet, melder The Korea Herald.

Men sørkoreansk etterretning mener at vegetasjonen i bakgrunnen tilsier at bildene ikke ble tatt på høsten, men på sommeren. Dermed er det mye som tyder på at bildet var et arkivbilde.

Fremtiden til Nord-Korea er mer eller mindre knyttet opp mot den tilbaketrukne lederen som styrer landet med jernhånd, og han har ikke utpekt noen naturlig etterfølger.

Atomvåpenprogram
Nord-Korea har sagt seg villig til å avslutte landets ambisiøse atomvåpenprogram i bytte mot nødhjelp og diplomatisk konsesjon. Men de såkalte sekslandssamtalene har vært langt fra uproblematisk.

Først i juni 2008 fikk USA og de andre forhandlingslandene innsyn i landets atomprogram.

Verdens matvareprogram anslår at Nord-Korea sliter med å brødfø befolkningen på 23 millioner, og landet har vært avhengig av utenlandsk hjelp etter at den statsstyrte økonomien kollapset på 1990-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere