RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva skjedde egentlig med dinosaurene?

Sist oppdatert:
Du tror sikker at den massiv asteroide utslettet dinosaurene for 65 millioner år siden. Den teorien er altfor enkel, viser ny forskning.

Det har nesten vært opplest og vedtatt at dinosaurene ble utslettet av en stor asteroide som traff jorden for 65 millioner år siden.

- Dinosaurer er svært populære og asteroideteorien er sexy. Det er en perfekt fortelling, og de siste årene er det bare den det har dreid seg om i mediene, sier professor ved Princeton University Gerta Keller.

Kompleks hypotese
Hun står bak nytt forskningsmateriale publisert denne uken, som viser at asteroideteorien er altfor enkel, og hun setter fram en langt mer kompleks hypotese om forverrede forhold på jorden over mange år.

Teorien om at ett massivt asteroidenedslag er årsaken til at dinosaurene døde så brått ut, tar utgangspunkt i krateret Chicxulub på halvøya Yucatan i Mexico. Dette krateret oppstod mellom kritt- og tertiærperioden, også kjent som K-T-skillet.

Keller har studert Chicxulub-krateret nøye. Hennes forskning viser at asteroiden traff Mexico rundt 300.000 år før dinosaurene og mange andre organismer forsvant fra jorden. Hun fant også at krateret var mindre enn først antatt, melder CNN.

Følsomme organismer
Keller har studert fossiler av små encellede organismer kalt foraminifer. De er svært gode måleinstrumenter for hvordan forholdene var på tiden da de levde fordi de er svært følsomme for miljøforandringer.

Studien av disse fossilene har vist at det var mange tegn på forandringer og at flere arter var truet lenge før asteroiden traff Mexico. Keller mener at denne og andre masseutryddelser i historien kan knyttes til perioder med massiv vulkansk aktivitet som resulterer i drivhuseffekt, og trolig mange asteroidenedslag.

- Vi er ganske sikre på at vi er på rett spor, sier Keller til CNN.

Upopulær
Hun sier videre at hun er blitt svært upopulær fordi hun utfordrer en teori det har vært bred enighet om. Paleontolog Mark Norell bekrefter at diskusjoner om hvorfor dinosaurene døde kan bli ampre i blant.

- Veldig få teorier forklarer alt, sier Norell, som leder paleontologiavdelingen ved Det amerikanske naturhistoriemuseet i New York.

Han sier at Keller har gjort en god jobb med å vise at asteroideteorien ikke er en «smoking gun» som forklarer alt.

- Keller peker ganske riktig på at økosystemet var i oppløsning lenge før nedslaget, sier Norell som likevel tror at nedslaget i Mexico kan være det som til slutt dyttet dinosaurene over kanten av stupet.

Ikke alle døde
Norell peker også med et smil på at ikke alle dinosaurer døde ut for 65 millioner år siden:

- Det er bare det at vi kaller dem fugler nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere