Gå til sidens hovedinnhold

Hva vet du om denne mannen?

Josef Stalin vokste opp i en by der de sendte treåringer inn i organiserte slåsskamper. Nå er barndomstiden hans blitt kjent.

For tre år siden kom «Josef Stalin, den røde tsar og hans hoff» på norsk. Den er skrevet av en av verdens mest leste historikere, britiske Simon Sebag Montefiore. En mann som etter utdannelsen i Cambridge gikk fra børs til krigskorrespondent og nå altså en skattet biograf.

Men når vi møter han er det ikke for å snakke om ham, men hans nyeste bok «Den unge Stalin», en helt ny beretning om Stalins barndoms- og ungdomsår som forsøker å gå bak mytene hans motstandere, medspillere og ikke minst ham selv skapte om ham.

Monstrøst ego

- Stalin var en kontrollfreak, et monstrøst ego som ville at folk skulle vite det han ville at de skulle vite, sier Montefiore.

- Alle har antatt at det som Stalins fiender var sant og alt de som var med ham usant. Men jeg gikk ut fra tesen at ingenting av det var sant, sier Montefiore.

Det er to ting man sitter igjen med ved å lese bok en – og ikke minst bok to om den unge Stalin – han var en uhyre spesiell og et farlig menneske. Avlet av vold og en avler av vold.

Han vokste opp i Gori, en by der man hadde sterk tro på fysisk avstraffelse og der man hvert år avholdt store slåsstevner. Guttene var tre år første gang de ble sendt mot hverandre.

Staling ble en mann med urokkelig tro på seg selv og en selvfølgelig evne til å knuse de som sto i hans vei, enten det var hans slekt, hans fiender, hans mange kvinner eller sine barn.

Stalins sterke mamma
Montefiore selv ble fra seg av begeistring (hans kone ikke fullt så mye – hun synes 10 år med Stalin er nok, betror forfatteren oss) da han i Georgias gamle arkiver kom over memoarer – ikke bare skrevet av folk i Stalins midte, men også av hans mor.

- Han trodde alltid, og ble oppdratt til å tro at han var den viktigste personen i verden, sier han. Memoarene til Stalins mor, Keke, en kvinne diktatoren aldri klarte å kneble, beskriver en gutt hun måtte denge mye.

- Men husk dette var victorianske tider. Alle foreldre slo sine barn. Keke må ha vært en ytterst fascinerende kvinne. Flere menn rundt henne hjalp henne og ikke minst hennes fascinerende barn i hverdagen – dermed ble Stalin en belest gutt som skulle bli prest.

En vakker mann
Men på siden var han en ung mann som hoppet fra kvinneseng til kvinneseng, som ble leder for en gjeng halv-psykopatiske unge menn med en letthet for å drepe og som robbet banker for å tjene bevegelsen til den store Lenin.

Kvinnene elsket ham.

- Stalin var en vakker mann. Georgianerne har jo rykte på seg for å være de slaviske italienere. Selv når han ble eldre, klaget han over at kvinnene forsøkte å forføre ham hele tiden, ler Montefiore.

Men foruten den personlige historien handler «Den unge Stalin» om hvordan den målrettede, hensynsløse mannen kom til makten.

Styrte fra undergrunnen
- Det pussige med både Lenin og Stalin er at de styrte som om de skulle vært Romanov-tsaren. Stalin beholdt de samme menneskene rundt seg hele livet, de som han da ikke tok livet av. Han styrte Russland som han skulle ha sittet på bakrommet av en taverna i Tiblisi. Stalin kom aldri ut av undergrunns-tanken, sier Montefiore.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen