Hva vil skje med Gaddafis hjelpere?

Foto: BOB STRONG (Reuters)

Nato har trolig ingen klare virkemidler som kan avverge blodige hevnaksjoner i Libya.

31.08.11 12:31

Muammar al-Gaddafi er fortsatt på frifot én uke etter at Tripoli falt. Det nasjonale overgangsrådet hevder de har en klar plan for å gjenreise Libya etter 42 år med diktatur. Blant annet har de gitt Gaddafi-lojale soldater et ultimatum om å overgi seg innen lørdag.

Men foreløpig hersker det kaos og lovløshet i Libya, og menneskerettighetsorganisasjoner frykter overgrep og hevnaksjoner i tiden framover.

- Skal behandles humant
Human Rights Watch er én av organisasjonene som er i Libya for å overvåke menneskerettighetssituasjonen.

- Vi har tett kontakt med overgangsstyret og er bekymret for i hvilken grad de klarer å få fram sine positive ordre til alle sine styrker. Ordrene er nemlig at opprørerne skal behandle alle fanger humant, og at ingen hevnaksjoner skal finne sted, verken overfor personer eller eiendom. Vi har også bedt dem om å prioritere å få kontroll på alle fengsler, nettopp for å unngå at det blir begått flere overgrep mot fanger, sier Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen.

Med Gaddafi-regimets fall har det oppstått et maktvakuum med få eller ingen statlige eller rettslige institusjoner på plass. I realiteten innebærer det at Gaddafi-tilhengere vil bli holdt i varetekt uten dom i lang tid.

- Mest kritiske og farligste fasen
Mange libyere har allerede tatt loven i egne hender, og flere medier melder om hevnaksjoner mot tidligere Gaddafi-tilhengere.

- Det er så mange ulike opprørergrupper, og det er en ganske løs koalisjon. Noen tar ordre fra opprørerledelsen og Overgangsrådet, mens andre gjør det ikke. Mange var jo skoleungdommer og arbeidere før de fikk våpen i hånd. Dette er den mest kritiske og farligste fasen i hele revolusjonen, fordi nå har man plutselig beseiret Gaddafi, og dette kan beruse. Og overgrep kan finne sted, understreker Egeland.

- Nato er ansvarlig
Natos beskyttelsesoperasjon ble iverksatt etter at FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjon 1973 for seks måneder siden, som tillater alle mulige virkemidler for å beskytte sivilbefolkningen mot Gaddafis styrker. De libyske opprørerne hadde aldri maktet å beseire Gaddafi uten Natos bombetokter mot regimets militærposisjoner.

- Nato må virkelig være veldig tett på alle de opprørergruppene som de har innflytelse over, og det bør være mange siden mange opprørere vet de ikke hadde vunnet hvis det ikke hadde vært for Natos hjelp, sier Egeland.

- Nato er ansvarlig for at det som nå har skjedd, har skjedd. Derfor må de sørge for at dette ikke kommer skjevt ut. Dette kan bli et fantastisk eksempel på en rettsstat i araberverden, men det kan også gå veldig galt som i Irak og i stor grad Afghanistan, sier han.

- Veldig få muligheter
Ståle Ulriksen, forsker på sikkerhet og konflikthåndtering ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt, sier imidlertid at Nato kan i liten grad avverge hevnaksjoner i kjølvannet av Gaddafis fall.

- Nato har veldig få opsjoner når man har luftstyrker. De har jo ikke noen styrker til å sette inn på bakken nå, sier avdelingsleder ved NUPI, Ståle Ulriksen, til Nettavisen.

- Det vil være flere europeiske land som vil komme med militære rådgivere som vil ha en viss innflytelse, men kommandokjedene til opprørerne er veldig uklare, og det er relativt anarkistisk. Det er jo ikke bare styrkene som kan gjøre overgrep her. Den type tilstand man har i Libya uten lov og orden, åpner for at mange kan ta fram gamle ting som man har lyst til å hevne seg for, sier Ulriksen.

- Dette (militære rådgivere red.anm.) vil ikke være et spesielt godt akutt virkemiddel, og det vil heller ikke skape ro i gatene i Libya. Det må libyerne skape selv, sier han.

- Svekket beskyttelsesoperasjon
Ulriksen sier at luftoperasjonen kan sammenlignes med operasjonen i Kosovo-krigen. Men det er en vesentlig forskjell når det gjelder sluttfasen av operasjonen.

- Saken er jo at man har en operasjon som opererer med luftmakt. Det ligner på Kosovo, men i Kosovo hadde man soldater som rykket inn og tok relativt kjapt kontroll og beskytte serberne som var igjen i Kosovo. Men her (Libya red.anm.) har man bare luftstyrker fordi man ikke har satt opp noen andre virkemidler. Det viser kanskje problemet med at man bare bruker luftmakt i en beskyttelsesoperasjon. Det man kan gjøre med luftmakt er stort sett å ødelegge ting. Du kan ikke gjøre noe med vakuumet som oppstår, Ulriksen.

Men det er ikke bare nye overgrep mot Gaddafi-tilhengere som er i fokus for menneskerettighetsorganisasjoner. Det er også vesentlig å få dokumentert alle overgrepene som er begått av Gaddafi-regimet. Internasjonale organisasjoner og medier i Libya bringer stadig fram nye skrekkhistorier om hvordan opprørere har blitt torturert og likvidert av Gaddafi-regimet under den seks måneder lange borgerkrigen.

- Vi har to team i Tripoli-området som nå veldig aktivt utforsker menneskerettighetsbrudd. Våre folk avdekket for eksempel 17 henrettede fanger, og det er et klart tegn på at Gaddafis sikkerhetsstyrker og lojalisttropper har begått mange store overgrep mot fanger. Ikke minst i de siste dagene og ukene før Tripoli falt, sier Egeland.

- Arkivene må bevares
Egeland lister opp fire punkter som er bekymringsverdig i tiden framover.

- Det ene er henrettelser av fanger som begås av Gaddafi-lojalister, og hevnangrep fra opprørsgruppene. Det andre er angrep mot mennesker som har afrikansk utseende og som mange tenker er leiesoldater, noe som de ofte ikke er, sier Egeland.

Gaddafi har som kjent hyret inn leiesoldater fra andre afrikanske land for å styrke troppene sine, men mange av dem med typisk afrikansk utseende er flyktninger fra sør.

Videre er Egeland opptatt av at arkivene fra Gaddafi-tiden bevares i god stand, slik at personer som har begått overgrep mot sivile gjennom flere tiår med diktatur, kan stilles til ansvar.

- Dette er arkivmateriale som må sikres. Dette er overgrep og tortur som er begått over 30 år.

- Deretter må man sikre at Sirte blir overtatt uten et siste blodbad, sier han.

Sirte er Gaddafis hjemby og anses for å være de regimelojale styrkenes siste skanse. Dessuten verserer rykter om at Gaddafi selv skjuler seg i hjembyen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.