*Nettavisen* Nyheter.

Hvalaktivister reddet

Foto: (Scanpix)

De to aktivistene som ble tatt som gisler av japanske hvalfangere tirsdag, er satt fri. Se video.

18.01.08 12:39

Mannskapet om bord på den japanske hvalfangstbåten «Yushin Maru 2» slapp i dag fri de to demonstrantene som har blitt holdt fanget i Antarktis siden tirsdag.

Holdt fanget
Aktivistene gikk til aksjon mot et skip som drev hvalfangst. De ble straks fanget og anholdt av mannskapet om bord på fangstbåten. Selv hevder aksjonsorganisasjonen Sea Shepherd Conservation Society at de en periode ble bundet fast til en radarmast og dynket med iskaldt vann, før de ble fraktet under dekk.

Lederen for Sea Shepherd Conservation kan bekrefte at de to medlemmene av organisasjonen har blitt trygt fraktet tilbake til moderskipet «Stewe Irwin», melder AP.

Et videoopptak gjort av skipet som hentet de to aktivistene, viser at små gummibåter kjører opp til hvalfangskskipet «Yushin Maru 2» og plukker dem opp.

Se videoen her(Artikkelen fortsetter under)

207218

Etterforsker saken
Den australske utenriksministeren, Stephen Smith, sier at politiet nå etterforsker saken for å finne ut om regler har blitt brutt.

- Vårt hovedfokus har hele tiden vært sikkerhet til de to mennene, og vi er veldig glade for at de med suksess ble fraktet tilbake til «Steve Irwin», sa Smith til pressen.

- Igjen vil jeg oppfordre alle grupper om å utøve forsiktighet overfor lover og regler for maritim sikkerhet, for å unngå at slike ting som dette skjer igjen, la Smith til.

Sea Shepherd har ifølge AP sagt at deres mål for å borde hvalfangsskipet var å overlevere et brev, for så å skulle forlate det igjen. De anklager også hvalfangerne for å på ulovlig vis holde dem som gisler.

- Oppførte seg som pirater
Japanske fiskerimyndighetene forsvarer handlingen ved å si at de to aktivistene oppførte seg som pirater, og at det var derfor de ble anholdt.

Utenriksministeren i Japan, Nobutaka Machimura, sier at regjeringen jobber med å finne ut hvordan de skal håndtere lignende situasjoner i fremtiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.