RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvaler får dykkersyke

Sist oppdatert:
Dypdykkende spermhvaler rammes av dykkersyke på samme måte som mennesker, viser undersøkelse.

Spermhvalene dykker gjerne til 3000 meters dybde for å jakte på kjempeblekksprut. Tidligere har forskerne trodd at hvalene er immune mot dykkersyke, melder AP.

Undersøkelsen fra Woods Hole Oceanographic Institution i USA torpederer antakelsen. Forskerne Michael J. Moore and Greg A. Early har funnet skader på hvalskjeletter som viser at hvalene har vært utsatt for dykkersyke, eller såkalt bends eler trykkfallsyke.

Skadene oppstår på grunn av gassbobler som dannes i blodet når hvalene dykker og trykket øker. Ved for rask oppstigning presses boblene ut i muskelaturen og skjelettet på grunn av trykkfallet. Blant symptomene er sterke leddsmerter. Over tid kan nitrogansamlingene gi skader på skjelettet.

Funnene viser at hvalene kan leve lenge med dykkersyken. Forskerne fant skjeletter av hval som var inntil 111 år gamle med tegn på skader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere