Hvem er dette?

Foto: (Foto:Reuters/Scanpix)

CIA-sjef Robert Gates (63) blir ny forsvarsminister. Men først må han godkjennes av Senatet - noe han har vært gjennom før.

09.11.06 15:56

Robert Gates er født i Wichita i Kansas i 1943 og er utdannet ved flere amerikanske universiteter. Han har doktorgrad i russisk og sovjetisk historie fra Georgetown-universitetet i 1974. I 1997 utga han selvbiografien «Fra skyggene».

Gates ble første gang foreslått til stillingen som CIA-sjef av daværende president Ronald Reagan så langt tilbake som i 1987, men Gates trakk kandidaturet etter høringene i kongressen om Iran-Contras-skandalen - der det ble avslørt at CIA drev med hemmelig våpensalg til Iran.

Gates var involvert i å skaffe penger til den USA-vennlige opprørsbevegelsen i Nicaragua.

Robert Gates var stabssjefen for pappa George Bush i 1991 da han på nytt ble forslått til jobben som CIA-sjef. Da innrømmet han at han skulle gjort mer for å få fram sannheten om Iran-Contras-skandalen.

Han ble til slutt godkjent av Senatet og satt som sjef for CIA fra 1991 til 1993.

Da han gikk av fra CIA, ble Gates universitetsdirektør ved A&M-universitetet i Texas.

Ryddegutt
Gates skal rydde opp etter Donald Rumsfeld og først og fremst i det omstridte militære engasjementet i Irak.

Det er 152.000 amerikanske soldater i Irak. Demokratene som har full kontroll i kongressen og representantenes hus, vil innlede tilbaketrekkingen så fort som mulig, men det vil bety konflikt med president Bush. De fleste amerikanere er enige om at USA sliter med store problemer i Irak, men uenigheten om hvordan disse problemene bør løses, er meget stor.

Robert Gates er med i tidligere utenriksminister James Bakers komité som jobber med et forslag om hvordan USA skal løse Irak-krisen.

Rapport vurderer tre alternativer for løsning:

1. Full amerikansk tilbaketrekking.

2. Utplassering av enda flere soldater for å dempe opprøret mot de amerikanske styrkene og regjeringen i Bagdad.

3: En oppdeling av Irak i tre selvstyrte regioner og en regelrett okkupasjon på ubestemt tid.

James Bakers komité prøver også å overtale George Bush og Condoleezza Rice til å starte en dialog med Iran og Syria for å finne en løsning på Irak-krisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.