RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem ligner Obama mest på?

(Montasje/Scanpix)
Sist oppdatert:
Presidentkandidaten sammenlignes med tre store amerikanere.

Bill Clinton prøver å klistre ham til aktivisten Jesse Jackson. John F. Kennedys datter mener han ligner mer på hennes far. Professor Ole Moen synes han har mye til felles med Tiger Woods.

Etter nattens valgseier i Sør-Carolina har Obama sikret seg en ny delseier i kampen om å bli USAs første svarte president. Men han vil aldri nå Det hvite hus dersom han blir oppfattet som bare de svartes kandidat.

Det er bakgrunnen for Bill Clintons beske gratulasjon til Obama etter valgseieren i Sør-Carolina.

- Jesse Jackson vant Sør-Carolina i ’84 og ’88. Jackson drev en god valgkamp. Og Obama drev en god valgkamp her, sa Bill Clinton i helga.

I helga vant Barack Obama overlegent i Sør-Carolina, der flertallet av Demokratene er svarte. Men han har langt mer støtte blant de hvite enn det Jackson var i nærheten av.

Radikale svarte stemte Jackson
Bakrunnstallene viser at hvite velgere ville ha John Edwards foran Hillary Clinton, med Obama på en tredjeplass, ifølge New York Times. Men 24 prosents oppslutning blant hvite er langt mer enn Obama hadde håpet på. I tillegg vant fikk han over halvparten av alle stemmene til hvite under 30 år.

Jackson er en kjent aktivist i USA. Han har stått på barrikadene for de fattiges rettigheter, mot krigen i Irak og har til og med møtt Fidel Castro på Cuba.

I 1984 og 1988 prøvde han å bli Demokratenes kandidat, og vant begge gangene nominasjonsvalget i Sør-Carolina. Men han var utelukkende en kandidat for radikale svarte demokrater, og hadde ikke sjanse til å nå opp som en samlende kandidat.

Bill Clinton prøver å hjelpe Hillary ved å klistre Obamas seier til Jackson i Sør-Carolina.

- Dette gjør han for å minne om at Sør-Carolina ikke er en typisk stat. Jackson vant der, og det er en klar melding om at det skjedde på grunn av de svarte stemmene, sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo.

Kennedy-støtte
Obama-leiren fikk i helga verdifull støtte fra USAs legendarisk politiske dynasti. John F. Kennedys datter Caroline Kennedy gikk ut lørdag og sa hun støttet Obama.

- Dette kan ha en viktig symbolsk effekt. Man ville kanskje tro at Kennedy-familien ville støtte Clinton, men nå gir de altså Obama en viktig støtte framover, sier Moen.

Det er også svært positivt for Obama at han nå ser ut til å få støtte fra hvite menn. Det kan være avgjørende når valgkampen nå flytter seg til «hvitere» stater.

Ole Moen mener Obama har mange fellestrekk med golfesset Tiger Woods.

- Det er jo det som gjør at han kan heve seg over dette med rase. Han er mer som Tiger Woods. Han er ikke en afro-amerikaner med slaveribakgrunn. Det kan være negativt hos enkelte svarte, men positivt hos andre, sier Moen.

Woods er halvt thai, en fjerdedel afro-amerikaner, en fjerdedel kinesisk, en åttedel amerikanske indianer og en åttedel nederlender.

Obama har en hvit mor, og en far fra Kenya. Han er født på Hawaii og har bodd i Indonesia.

Mot sin hensikt?
Bill Clinton var svært populær blant de svarte amerikanere, og ble kalt «USAs første svarte president».

Men i nominasjonskampen har Clinton-leiren kommet med kontroversielle uttalelser, blant annet om borgerrettighetsforkjemper Martin Luther King jr. Hillary vekket oppsikt da hun sa at det var President Lyndon Johnson, ikke King, som fikk på plass borgerrettighetslovene i USA.

De mange angrepene på Obama kan ha virket mot sin hensikt.

Bakgrunnstallene fra Sør-Carolina viser at flertallet av Demokratene mente at Bill Clintons innsats var viktig blant dem som bestemte seg sent. De fleste av disse stemme gikk imidlertid inn for Obama.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere