RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem var Josef Stalin?

Han stod sannsynligvis bak drapet på over 20 millioner sivile, og var med på å stoppe Nazi-Tyskland. Her er hans historie.

I februar 1956 holdt Nikita Khruschev en hemmelig tale for kommunistpartiets 20. partikongress. Inntil den tid var Stalin sett på som selve bildet av Sovjetunionen. Vi har sett på historien bak mannen som styrte landet mellom 1929 og 1953.

Mannen av stål
Iosif Vissarionovich Dzhugashvili ble født i det som i dag er en del av republikken Georgia i 1879. I 1910 tok han pseudonymet Josef Stalin - som kan oversettes som noe som ligner på «mannen av stål.»

Stalin begynte sin politiske karriere i det sosialdemokratiske partiet i T'blisi i 1899. Partiet var en revolusjonær marxistisk gruppe og i 1902 ble han arrestert og fikk ett års fengsel. Han ble senere sendt i eksil i Sibir, men flyktet i 1904.

Konebytte
I 1904 giftet han seg med Yekaterina Svanidze, men hun døde seks år senere. I den perioden ble han arrestert åtte ganger, og flyktet fra fengsel seks ganger.

Han ble på nytt sendt i eksil i 1913, et eksil som varte til 1917. To år senere giftet han seg med Nadezhda Alliluyeva, som begikk selvmord i 1932 etter en krangel med Stalin.

Man tror at krangelen skyldes at hennes studenter ble arrestert fordi de hadde diskutert bøndenes rettigheter.

Redaktør
I 1913 ble Josef Stalin for en kort stund redaktør for Pravda (sannhet) - bolsjevikenes avis. Han skrev sitt første store verk på samme tid, «Marxismen og nasjonalisen» - men ble sendt til Sibir før det ble publisert.

Etter den russiske revolusjonen i 1917 ble han igjen redaktør for Pravda.

Ut med Trotsky
Etter at Lenin døde tok Stalin over makten i Sovjetunionen sammen med Zinovyev og Kamenev. De fikk Trotsky og hans meningsfeller utvist og i 1929 ble Stalin leder for unionen.

Bondekamp
Hans første politiske handling var å starte en massiv kamp mot russiske bønder. Nasjonaliseringen av landbruket og stadig økte krav til produksjon førte blant annet til at nærmere 25 millioner bønder mistet sine eiendommer. I tillegg førte kravene til produksjon og levering av mat til at nærmere seks millioner bønder sultet ihjel i 1932-33.

Politisk terror
På 30-tallet stod han bak en kampanje med politisk terror mot sine motstandere. To av de som blir arrestert og drept er Kamenev og Zinovyev. Ved utgangen av 1938 er nesten alle de opprinnelige lederne av revolusjonen i Sovjet drept.

Til sammen blir rundt en million mennesker henrettet på grunn av politisk «opprør».


Nazistsamarbeid
I 1938 skrev han en fredsavtale med Hitler, hvor de to diktatorene deler Øst-Europa mellom seg. Hitler invaderer Polen i 1939 - hvor Tyskland tar den vestlige delen og Sovjet den østlige. Stalin følger opp med å invadere Latvia, Litauen og Estland i tillegg til å erklære krig mot Finland.

Stalin hjelper så den tyske krigsmakten med olje, ved og mat. Som han selv uttrykte det:
- Det er en fordel at kapitalistiske land kjemper mot hverandre og gjør hverandre svakere.

I 1941 skriver så Stalin en fredsavtale med Japan, men den 22.juni angriper Tyskland.

Vinteren 1942-43 snur så andre verdenskrig når den sovjetiske hæren slår tyskerne ved Stalingrad. To år senere står russiske, amerikanske og britiske tropper i Berlin.

Etter krigen, i 1949, tvinger så Stalin de militære og politiske lederne som vant i Stalingrad til å innrømme forræderi og de blir skutt.

Øst og vest
Årene etter krigen brukte han på å føre Sovjetunionen til en atomnasjon, samt ta maken over hele Øst-Europa. I 1950 støtter han Nord-Korea i deres angrep på Sør-Korea, og han starter oppbygningen av flere store konsentrasjonsleire i landet.

Mange tror at Stalin ville interne jødene i Sovjetunionen.

Før leirene ble brukt dør han. De offisielle rapportene sier at han fikk hjerneblødning, men fortsatt tror mange at han ble forgiftet av sine nærmeste for å forhindre en atomkrig med USA.

Her kan du lese flere av hans bøker, taler og innlegg.

Her finner du Stalin Internet Library

Dette oppnådde Stalin:

1. Han industrialiserte Sovjetunionen
2. Han holdt landet stabilt, og gjorde det stabilt når landet var ungt
3. Han stod bak det sovjetiske imperiet
4. Han var med på å slå Hitler
5. Han gjorde Sovjet til en antommakt

... men:

1. Man regner med at Stalin stod bak drapet på 20 millioner sivile
2. I starten av andre verdenskrig tapte Sovjetunionen på de fleste fronter
3. Ti millioner bønder døde i kampen om en kollektivisering av jordbruket
4. Over en million mennesker ble drept under Den store Terroren fra 1937-39
5. Alliansen med Hitler i 1939
6. Over 16 millioner mennesker ble fengslet i Gulag

(Kilder: BBC History Magazine, Encyclopedia Britannica, Caplex, Stalin Library)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere