Gå til sidens hovedinnhold

Hver åttende fugl kan dø ut

Hver åttende fugl i verden er utrydningstruet, først og fremst som følge av ukontrollert jordbruk og rovdrift på skog, særlig i tropene, viser en fersk rapport fra Birdlife International.

I rapporten vises det til at 1.211 fuglearter nå trues av utryddelse, og at situasjonen for 179 av artene alt er kritisk.

966 arter består nå av under 10.000 fugler, mens 502 arter består av under 2.500 fugler. 77 arter består av under 50 fugler, og kan dermed dø ut hvilken dag som helst, går det fram av rapporten fra Birdlife International, en verdensomspennende allianse av naturvernorganisasjoner.

Alle verdens land er nå hjem for minst én utrydningstruet fugleart, og ukontrollert jordbruk og rovdrift på skog får hovedskylda. Miljøforurensning, klimaendringer, skogbranner og ulovlig handel med sjeldne fugler bidrar også til at mange arter trues.

- Brasil alene har over 20.000 kvadratkilometer med kaffeplantasjer, mesteparten i områder der det tidligere var regnskog. I Indonesia har også kaffeplanting ført til massive tap av skog, selv i verneområder, heter det i rapporten.

Flest utrydningstruede fuglearter er det i Andesfjellene, langs Atlanterhavskysten av Brasil, i det østlige Himalaya, øst på Madagaskar og på de sørøstasiatiske øygruppene, går det fram.

Også i Europa truer jordbruk artsmangfoldet, nærmere bestemt 32 prosent av de anslagsvis 4.000 viktige fugleområdene som er registrert, viser rapporten fra Birdlife.

(NTB-AFP)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar