Gå til sidens hovedinnhold

Hver tiende nordmann ville stemt på Sverigedemokraterna

Dersom nordmenn hadde hatt stemmerett i Sverige, ville én av ti stemt på Sverigedemokraterna, viser en meningsmåling P4 har fått gjennomført.

På spørsmålet «Ville du stemt på Sverigedemokraterna dersom du hadde stemmerett i Sverige?» svarer 58 prosent nei og 32 prosent at de ikke vet. 10 prosent svarer imidlertid ja på spørsmålet i undersøkelsen Sentio har gjort for P4.

Les også: Forsker: - De sprer desinformasjon om det svenske valget

– Det er forholdsvis høyt med tanke på at Sverigedemokraterna har nasjonalistiske, nesten nazistiske, røtter. Og de har vært mer ekstreme i sin innvandringsmotstand enn det Fremskrittspartiet er, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til kanalen.

Det er dobbelt så mange menn som kvinner som sier de ville stemt på det innvandringskritiske partiet i søndagens valg. Hovedtyngden finner man i aldersgruppene under 30 år og over 60 år. De fleste som sier de ville stemt på Jimmie Åkesson og hans parti, bor på landsbygda og i tettsteder. Det er også flere med lav enn høy utdanning som ville stemt på SD, viser meningsmålingen. De fleste som ville stemt SD, stemmer Fremskrittspartiet.

(©NTB)

Les Nettavisens reportasjer fra valgkampen i Sverige:

Les også

Bilbranner og skyting opptar svenske velgere: - Folk er lei av utryggheten

Les også

Forsker: - De sprer desinformasjon om det svenske valget

Kommentarer til denne saken