Gå til sidens hovedinnhold

«Hvis jeg ikke overlever: Jeg er glad i dere og takknemlig for alt dere gjorde for meg»

Foreldre og familiemedlemmer fikk hjerteskjærende tekstmeldinger mens skoleskytingen pågikk.

NEW YORK (Nettavisen): Mange av de rundt 3200 elevene ved Marjory Stoneman Douglas High School sendte beskjeder til familien mens skytingen pågikk ved skolen i Parkland i Florida onsdag.

Noen advarte dem mot å komme til skolen fordi det var livsfarlig. Mange ba dem om å varsle nødtelefonen 911.

Én elev skrev til foreldrene sine at «Hvis jeg ikke overlever: Jeg er glad i dere og takknemlig for alt dere gjorde for meg», ifølge reporter Jessica Holly hos WSVN.

17 mennesker ble drept og 14 skadd under skoleskytingen som en tidligere elev sto bak. Mens fortvilte foreldre håpet at barna deres skulle overleve massakren, jobbet politiet for å stanse gjerningsmannen.

Det tok om lag halvannen time fra skoleskytingen startet til politiet meldte på Twitter at den antatte gjerningsmannen var i deres varetekt.

Lærere ofret livene

En 14 år gammel gutt skrev til sin far at foreldrene ikke måtte komme til skolen fordi de kunne bli skadet. «Holdt deg skjult eller spill død», skrev faren tilbake.

Elevene som sendte disse to meldingene, kom begge fra skytingen med livet i behold. Noen av elevene overlevde fordi fotballtreneren Aaron Feis kastet seg foran tre jenter da kulene kom mot dem i en av gangene på skolen. Feis er blant de 17 som døde.

- Han døde på samme måte som han levde – han satte andre foran seg selv. Han var en veldig snill sjel og en veldig snill mann. Han døde som en helt, sier skolefotballens talskvinne Denise Lehtio ifølge CNN.

Samfunnsfaglæreren Scott Biegel ble drept av gjerningsmannen da han forsøkte å låse døra til klasserommet hvor Kesley Friend og andre elever befant seg.

- Jeg måtte se ham ligge livløs i døråpningen. Vi var i klasserommet med døra på vid gap, sier Kelsey Friend til Local 10 News, og legger til at de gjemte seg bak Biegels skrivebord.

- Hvis noen av hans etterlatte ser dette, vil jeg at dere skal vite at han var et utrolig menneske og at jeg bare er i live i dag takket være ham, sier Friend.

Varslet FBI i september

FBI ble muligens varslet om gjerningsmannen allerede i september. Da tok en videoblogger ved navn Ben Bennight kontakt med det føderale etterforskningsbyrået for å gjøre det oppmerksomt på en kommentar under en av postene hans på YouTube.

«Jeg skal bli en profesjonell skoleskytter», sto det i kommentaren, som var postet under samme navn som gjerningsmannen i Florida har. Bennight tok et skjermbilde av kommentaren og ga dette til FBI.

- En feltagent kontaktet meg og møtte meg på kontoret dagen etter. Jeg håper de satte i gang en etterforskning, sier Bennight til CNN.

FBI kunne imidlertid ikke finne ut mer om denne brukeren, opplyser spesialagent Robert Lansky, som leder byråets Miami-avdeling.

- FBI undersøkte saken, men klarte ikke å identifisere den personen som postet dette, sier Lansky.

- FBI har ikke lov til å bruke alle mulige metoder og må starte med det minst påtrengende. Man kan ikke automatisk starte overvåkning av en YouTube-bruker, påpeker tidligere FBI-agent Josh Campbell overfor CNN.

Les også

Trump forsøker å trøste folket etter skolemassakren

Ble utvist

Associated Press skriver torsdag at den 19 år gamle gjerningsmannen ble utvist fra skolen av «disiplinære årsaker».

Mattelærer Jim Gard sier til Miami Herald at 19-åringen var ansett som en potensiell trussel og at han mener at lærerne hadde fått en e-post om at han ikke skulle slippes inn på skolen med ryggsekk.

Gjerningsmannen var foreldreløs etter at moren døde av lungebetennelse 1. november, ifølge Sun Sentinel. Han og broren bodde hos en familievenn.

Han kjøpte våpenet på lovlig vis i februar 2017.

Nyhetsbyrået The Associated Press melder også at lederen av en lokal «Hvit makt»-gruppe sier at gjerningsmannen var medlem av hans organisasjon og deltok i paramilitære øvelser i Tallahassee.

Gruppen ønsker sin egen delstat kun for hvite mennesker, forteller Jordan Jereb, som også sier at skoleskytingen ikke hadde noe med deres gruppe å gjøre.

- Han handlet på egne vegne og er alene ansvarlig for dette, sier Jordan Jereb til AP.

Ifølge Jereb hadde gjerningsmannen «problemer med en jente». Han tror at det ikke var en tilfeldighet at skoleskytingen ble utført på valentinsdagen.

Les også

Skoleskyting i Parkland i Florida: - Minst 17 døde

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg

Kommentarer til denne saken