RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvite nasjonalister møtte Trumps seier med nazihilsen


USAs nyvalgte president Donald Trump (bildet) blir hyllet av hvite nasjonalister. Her roper Trump selv til pressen ved hans egen golfklubb i New Jersey.
USAs nyvalgte president Donald Trump (bildet) blir hyllet av hvite nasjonalister. Her roper Trump selv til pressen ved hans egen golfklubb i New Jersey. Foto: Mike Segar (Reuters)
Sist oppdatert:
En video avslører at hvite, amerikanske nasjonalister feiret Donald Trumps valgseier ved å rope «Heil Trump» og strekke høyrearmen opp i en såkalt nazihilsen.

Richard B. Spencer, leder for tenketanken National Policy Institute, hilste deltakerne på instituttets årsmøte ved å si: «Hail Trump, hail our people, hail victory,» skriver The Atlantic.

Møtet ble holdt i Washington D.C. sist lørdag med om lag 200 personer til stede.

Spencer leder en bevegelse som ønsker et USA som først og fremst er et samfunn for amerikanere med europeisk, hvitt opphav. Han går inn for «en fredelig etnisk rensing».

Les også: Trump vil umiddelbart trekke USA fra «potensiell katastrofeavtale»

Diskusjonene om bevegelsens ideologi og målsettinger skal ha foregått i relativt ordnede former under møtet. Men etter middagen, da de fleste journalistene hadde gått, reiste Spencer seg og holdt en tale full av antisemittisme, skriver The Atlantic.

Han refererte dessuten til mediene som «Lügenpresse», et begrep som nazistene brukte for å angripe sine kritikere i pressen.

– USA var inntil den siste generasjonen et hvitt land som var laget for oss og vår velstand. Det er vårt verk, det er vår arv, og det tilhører oss, sa Spencer og ble møtt av applaus og tilrop, mens enkelte også strakte høyrearmen opp i en hilsen.

Nazihilsen ble introdusert av det tyske nazistpartiet NSDAP på 1920-tallet og var uttrykk for medlemmenes troskap til Adolf Hitler. (©NTB)

Les: Trump mer populær enn før valget

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere