Hvor er Cosmos 1?

Hva som har skjedd med romfartøyet Cosmos 1, er foreløpig i det blå for forskerne.

22.06.05 15:58

- Det eneste som i øyeblikket synes helt klart, er at oppskytingen faktisk fant sted. Om den har vært vellykket, delvis mislykket eller helt mislykket er uklart, melder Norsk Austronautisk Forening onsdag ettermiddag.

Signalene fra Cosmos 1 forsvant først om lag seks minutter etter oppskytingen tirsdag kveld.

- I for lav bane?
Ifølge forsker Paal Breke ved Norsk romsenter er det fanget opp signaler som kan tyde på at Cosmos 1 er i bane.

- Men det er også indikasjoner på at noe gikk galt under selve oppskytingen, at bæreraketten ikke fungerte som den skal. Hvis det har vært feil ved rakettoppskytingen er Cosmos 1 kommet i feil bane. Det er sannsynlig at dette har skjedd fordi en av de store radarsystemene som burde ha sett denne greit ikke finner den, sier Brekke.

Hvis Cosmos 1 går i for lav bane, vil romfartøyet trolig dette ned igjen.

- I lav bane vil den ikke overleve lenge, men trolig brenne opp på vei ned. Under fallet vil Cosmos 1 kunne komme opp i en hastighet på 25.000 til 28.000 kilometer i timen, får TV 2 Nettavisen opplyst.

Skutt opp fra Barentshavet
- Den første delen av oppskytingen så ut til å gå bra og radarsignaler fra Cosmos 1 ble fanget opp 15 minutter etter oppskytingen. Signalene varte i ca seks minutter, men forsvant på det tidspunktet da den siste rakettavfyringen skulle starte og sette Cosmos 1 inn i riktig bane. Etter dette er ingen signaler fanget opp og ingen av bakkestasjonene rundt om i verden har klart å spore satellitten, forteller forsker Paal Brekke ved Norsk romsenter.

- Det er ennå ikke klart om noe gikk galt allerede under oppskytingen eller om Cosmos 1 kom seg ut i rommet, men i gal bane, sier Brekke.

Søk fra bakken
Etter at signalene forsvant søkte flere bakkestasjoner etter satellitten.

- De sender signaler for å få Cosmos 1 til a skru seg på og gi livstegn. Mye tyder imidlertid på at prosjektet med å teste solseil er mislykket, forteller Brekke.

Dersom prosjektet hadde lykkes, ville lyset fra Cosmos 1 kunne ha blitt så sterkt, at man skulle kunne se det fra Norge.

Det er Planetary Society som står bak prosjektet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.