RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor er OL-fakkelen?

Sist oppdatert:
Fakkelbæreren forsvant inn i et lagerbygg.

20 minutter på overtid, klokken 22.20 norsk tid, startet fakkelstafetten i San Francisco. Den så en stund ut til å forløpe uten problemer, men plutselig ble fakkelbæreren geleidet inn i et stort bygg.

Kan være sjøsatt
CNN melder at dette kan være et ledd i en beredskapsplan som omfatter at fakkelen skal fraktes med båt dersom gatene ble utrygge. Menneskene som har møtt fram toer sine hender og vet ikke hva som skjer, meldte CNNs reporter. En stund senere dukket flammen opp halvannen kilometer inn fra kysten, langt vekk fra demonstrantene. Der ventet to fakkelbærere og et voldsomt politioppbud.

Så startet løpet med joggedraktkledde løpere omringet av et hav av bevæpnede vakter.

Politiet har ikke oversikt over antall personer som demonstrerer i byen, men ulike medier rapporter at et tusentalls demonstranter, både for og imot Kina, hadde møtt fram på McCovey Cove, der stafetten var planlagt å begynne klokken 22 norsk tid onsdag.

Nå er altså ruten flyttet, og ifølge CNN prøver nå demonstrantene å finne ut hvor fakkelen faktisk er.

Se nyhetsinnslaget på TV 2 Sumo(artikkelen fortsetter nedenfor)

228794

Stolt kineser
Det var tilløp til tumulter mellom de to leirene innen fakkelstafetten tok til: Pro-Tibet-aktivister utstyrt med tibetanske flagg ble angrepet og forsøkt jaget fra plassen. Det er ikke meldt om personskader.

- Jeg er stolt over å være kinesisk, og jeg er opprørt fordi så mange er så ignorante at de ikke vet at Tibet er en del av Kina. Det er og vil alltid være en del av Kina, sier OL-supporter Yi Che til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Chinatown
- Jeg tror alle forstår at OL er for alle, ikke bare for Kina. Politikk og idrett bør holdes adskilt, sier OL-supporterne Eric Chang og Yue Shen, til nyhetsbyrået AP.

Kinesiske flagg dominerte lenge McCovey Cove onsdag kveld, men pro-Tibet-aktivstene økte i antall og tibetansk flagg overskygget snart de kinesiske.

Chinatown i San Francisco er USAs første (etablert på 1850-tallet) og en av verdens største. San Francisco ble valgt ut til å være med på fakkelstafettløypa nettopp grunnet den store andelen kinesisk-amerikanske innbyggere.

Barrikader
I Paris mandag klarte demonstranter for et fritt Tibet å slukke OL-ilden fire ganger. I London ble fakkelbærerne også møtt med høylydte protester.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amerikanske myndigheter ønsket ikke at dette skulle gjenta seg onsdag, og har hevet sikkerheten rundt OL-ilden betraktelig.

700 vakter, både fra det lokale politiet og fra FBI, skulle sørge for en rolig stafett. Det er også satt opp store barrikader foran det kinesiske konsulatet i byen, og lokale myndigheter har vedtatt at byens berømte trikker skal stå stile store deler av dagen.

Det er også lagt restriksjoner på flytrafikken over byen, og Kystvakten kommer til å patruljere den delen av fakkelstafettens rute som går langs sjøen.

Tre arrestert
Tirsdag sa borgermester Gavin Newsom at det kan bli aktuelt å legge om ruta, også underveis i stafetten, for å unngå nye tumulter. Ruta er allerede kortet ned kraftig.

En av de 80 løperne som skal bære fakkelen gjennom San Francisco har trukket seg grunnet sikkerhetshensyn.

Allerede mandag ble tre protestanter arrestert for å ha hengt pro-tibetanske bannere på den berømte Golden Gate-broen. Kinesiske myndigheter har fordømt demonstrasjonene i forbindelse med fakkelstafetten. San Fransisco er den amerikanske byen med den største kinesiske minoriteten.

Brutalt
Tibet havnet i søkelyset i mars etter at kinesiske myndigheter slo brutalt ned på demonstrasjoner i det avsidesliggende fjellandet.

Den profilerte lederen i Representantenes hus i Kongressen, Nancy Pelosi, har bedt George W. Bush om å boikotte åpningsseremonien. Tysklands forbundskansler Angela Merkel har allerede sagt at hun ikke kommer til å være til stede når OL-ilden tennes i Beijing.

Den olympiske ilden, som skal bringes til Beijing og åpningen av sommer-OL 8. august, ble tent i Hellas 24. mars. Den skal gjennom 20 land. Allerede har demonstrasjoner ført til forsinkelser i London og Paris. Tre ganger er ilden blitt slukket. I London ble 37 personer pågrepet.

Det er kinesiske myndigheters jerngrep i Tibet og Kinas brudd på menneskerettighetene generelt som har ført til de voldsomme demonstrasjonene i forkant av OL i Beijing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere