RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LEDIG PLASS: Arrangørene av debatten i Las Vegas natt til onsdag (norsk tid) har gjort klart en talerstol til Joe Biden.
LEDIG PLASS: Arrangørene av debatten i Las Vegas natt til onsdag (norsk tid) har gjort klart en talerstol til Joe Biden. Foto: Mark Wilson (Getty Images /Twitter)

Hvordan skal du løse dette, Joe Biden?

En talerstol står klar til Joe Biden i Las Vegas, mens visepresidenten i USA er opptatt med å takke nei til millionstøtte.

NEW YORK (Nettavisen):Tirsdag kveld, amerikansk tid, avholdes den første nominasjonsdebatten i regi av det demokratiske partiet.

Det er en etterlengtet debatt – flere av kandidatene har i månedsvis kritisert partiledelsen for at de har langt færre debatter enn det republikanske partiet.

Hillary Clinton skal ha ønsket fire debatter, men gikk til slutt med på seks. Utfordrerne hennes – hun leder fremdeles meningsmålingene – ønsker naturlig nok mer enn seks debatter, for å øke muligheten til å ta inn forspranget hennes.

En av dem som anses for å ha best sjansen til å slå Clinton, er visepresident Joe Biden (72) – som ikke engang har meldt seg som presidentkandidat per dags dato.

Han oppnår likevel 18 prosent støtte i Nevada, der den første debatten arrangeres. Clinton leder med 49 prosent, mens Bernie Sanders scorer 24 prosent.

Arrangørene i Las Vegas har faktisk gjort klar en talerstol til ham, i tilfelle Biden melder seg som kandidat i løpet av de siste timene før debatten avholdes.

Sjansen er fortsatt til stede, selv om det er mer sannsynlig at han stiller som kandidat enn at han gjør det i Las Vegas. Ekspertene mener imidlertid at han bør annonsere det i løpet av oktober hvis han skal ha en fair sjanse til å utfordre Hillary Clinton.

Mandag melder Politico at Biden kommer til å holde seg unna super-PAC-en «Draft Biden» dersom han melder seg som presidentkandidat. «Draft Biden» skapte oppstyr i USA da de kjørte ut sin første TV-annonse, som brukte dødsfallene til Bidens kone, datter og sønn som virkemidler for å skape støtte til den nåværende visepresidenten.

Reklamefilmen mislyktes og fremsto i stedet som svært kynisk.

Joe Biden mistet sin kone og datter i en bilulykke i 1972, mens hans sønn Beau døde av kreft i sommer. Det er ingen tvil om at disse familietragediene har gitt amerikanerne stor sympati for Biden, men inntrykket av en sørgende familiemann kan fort ødelegges om man åpenbart utnytter dette politisk.

Visepresidenten var derfor rask med å be «Draft Biden» om å stanse reklamekampanjen, noe de valgte å gjøre. Ifølge Politico ønsker han heller ikke støtte fra denne super-PAC-en, selv om den har samlet inn millionbeløp for å hjelpe Biden til å overta etter Barack Obama.

Det vil være et tøft trekk fra Joe Biden, ettersom han eventuelt kommer inn i nominasjonskampen som sistemann og uten et fullt støtteapparat på plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere