*Nettavisen* Nyheter.

Hvorfor støtter de utro ektemenn?

Foto: Reuters/Scanpix

Deres mektige menn er utro. Hvorfor står kvinnene likevel lojalt ved deres side?

12.03.08 20:56

Nok en gang er en fremtredende amerikansk politiker innblandet i en sexskandale. Nok en gang skammer han seg og ber om unnskyldning på fjernsyn. Og nok en gang står hustruen lojalt ved hans side.

Denne gangen er det Silda Wall Spitzer, kona til New Yorks guvernør Eliot Spitzer, som offentlig viser at hun fortsatt støtter sin utro ektemann.

Hun sto støttende ved hans side da han mandag måtte be offentlig om unnskyldning etter at det ble avslørt at han hadde kjøpt sex av luksusprostituerte. Onsdag ettermiddag var Silda Wall Spitzer igjen på plass da ektemannen annonserte sin avgang på en pressekonferanse.

- Jeg vil takke familien min for all kjærlighet og medfølelse de har vist meg, sa Spitzer under pressekonferansen.

Les også: Kjøpte sex - går av
Les også: Guvernør involvert i prostitusjon
Les også: Slik ble sexguvernøren avslørt
Les også: Kjøpte sex i ti år

- Hun står ved hans side nå. Det er ikke sikkert hun gjør det om et år eller to. Dette paret er i en spesiell situasjon fordi det er så mye publisitet rundt dem, men følelsene de går gjennom er allmenne. De blir stilt ovenfor akkurat de samme utfordringene som andre ektepar, sier psykolog og professor Frode Thuen ved Universitet i Bergen.

Se video: På linje med Lewinsky-skandalen(artikkelen fortsetter nedenfor)

221885

Biter det i seg
Han jobber med familiepsykologi, og har skrevet bok om utroskap.

- Det er ikke så rart at mange blir ved partnerens side selv om han eller hun har vært utro. Brudd i ekteskap er ofte en større belastning enn det å tilgi. Har man et velfungerende forhold med mange gode opplevelser og felles historie bak seg, biter man i seg mye, forklarer Thune.

- Det er også slik at jo mer underlegen og avhengig man er av partneren sin, jo lengre er man villig til å strekke seg. På grunn av økonomi eller lignende kan de ha en nytte av å bli i forholdet.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/Scanpix

Lang liste
Listen over amerikanske politikere som har vært utro er lang, og Silda Wall Spitzer er langt fra den eneste hustruen som støtter mannen etter utroskap.

Hillary Clinton nikket støttende da Bill Clintons sa de berømte ordene «I did not have sexual relations with that woman» under Monica Lewinsky-skandalen.

Svenske Aftonbladet har listet opp 9 av de mest kjente tilfellene hvor kvinnene har støttet ektemannen. Her er noen av dem:

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Klikk på bildet for å forstørre.

President Bill Clinton (Demokratene), med kona Hillary:
Hadde et seksuelt forhold med den da 21 år gamle praktikanten Monica Lewinsky. Affæren førte til riksrett etter at han hadde løyet om forholdet under ed. Han overlevde riksrettsprosessen og tjente presidentperioden ut, men med et betydelig skadeskutt rykte.

Les: -Bill Clinton er sexavhengig

Senator David Vitter (Republikanerne), med kona Wendy:
Den konservative politikeren beklaget og erkjente en «svært alvorlig synd» etter at han ble knyttet til et eskortebyrå i Washington. Vitter sier handlingene ble begått flere år i forveien, og at han hadde tatt et oppgjør både gjennom syndsbekjennelse og ekteskapsrådgivning. Vitter sitter fortsatt i Senatet.

Les: Årets ti pinligste øyeblikk

Klikk på bildet for å forstørre.

Senator Larry Craig, med kona Suzanne Thompson (Republikanerne):
Fikk offentlig reprimande av Etikkomiteen i Senatet etter å ha blitt arrestert på et herretoalett i juni 2007. Erkjente seg skyldig i upassende atferd etter å ha blitt tatt i en politiaksjon mot utuktig atferd på et herretoalett ved flyplassen Minneapolis-St. Paul. Han forsøkte senere å trekke tilståelsen tilbake fordi han ikke hadde konsultert med en advokat. Craig sitter fortsatt i Senatet.

Les: Vil sitte etter toalettflause
Les: -Jeg trekker meg
Les: «Benflørt» felte senator

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AP Photo/Novartis, Michael Dwyer

Guvernør James McGreevey (Demokratene), med kona Dina Matos:
Trakk seg i 2004 etter en homofil affære med en mann han hadde ansatt i 2002 for å lede departementet for intern sikkerhet.

Les: Kom ut av skapet og gikk av

Senator Gary Hart (Demokratene), med kona Carolyn Berry:
Politiker fra Colorado. Måtte gi opp sitt andre forsøk på å bli president i 1987 etter at det ble kjent at han hadde tilbrakt en natt på yachten «Monkey Business» sammen med en kvinne som ikke var hans kone.

LES MER OM SEX-SKANDALENE HER

Lang prosess
Frode Thuen jobber ofte med par som ønsker å jobbe med forholdet selv om en av dem har vært utro.

- Jeg opplever stadig at par ønsker å få forholdet til å fungere igjen. Men en ting er hva de ønsker, en annen ting er hva de klarer. Paret må gradvis bygge opp tilliten i forholdet, og se om de klarer å legge det bak seg. Det forutsetter at personen som har vært utro tar ansvar og er villig til å strekke seg langt etter den andres behov, sier han.

Thuen sier det kan være en lang prosess å reparere skadene, og at det krever mye av begge parter.

- Først og fremst er det viktig at paret tar det som en felles utfordring å komme gjennom det som har hendt. Man må stå sammen om det. I tillegg må man være tålmodig og overbærende med hverandre.

- Det er ofte den bedratte ikke klarer å legge fra seg det som har hendt. De venner tilbake til det som har hendt om igjen og om igjen, og vil vite alt som har skjedd i detalj. De dveler ved det, og da kommer man fort inn i en negativ spiral. Man må kjempe sammen, ikke mot hverandre. Tar man felles ansvar kommer man enklere inn i positiv spiral, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.