RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høy mann – høy utdannelse

Foto: SERGEI KULIKOV
Sist oppdatert:
En svensk undersøkelse viser at høye menn har høyere utdannelse enn sine vertikalt utfordrede brødre.

Undersøkelsen baserer seg på 950.000 svenske rekrutter, og konklusjonen er ganske sensasjonell. Høye menn har faktisk betydelig mye mer utdannelse enn menn som ikke har vokst like mye, skriver Dagens Nyheter.

- Underlegne
Tidligere har det vært kjent at høyden spiller inn når det gjelder sosiale ferdigheter, og økonomisk velstand. Aldri før har man funnet at høyere mennesker også har mer utdannelse.

- Man er bokstavlig talt underlegne når man er kort, sammenlignet med høye mennesker, sier Finn Rasmussen, som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Stor forskjell
Rapporten, som publiseres i det siste nummeret av International Journal of Epidemiology, viser at personer over 194 centimeter har lest minst ett år på høyskolenivå, tre ganger så ofte som menn under 165 centimeter.

Forskerne poengterer at barn født inn i velstående familier blir høyere enn barn født inn i en typisk arbeiderfamilie. Den velstandsforskjellen utgjør selvfølgelig en god del gjennom utdannelsesløpet. I tillegg har andre studier konkludert at lærere ofte tror lave elever er dummere enn sine høye klassekamerater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere