RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyesterett godkjenner ikke valget

Foto: Scanpix/REUTERS/Pool/Anatoly Medzyk
Sist oppdatert:
Høyesterett i Ukraina nekter å godkjenne valgresultatet. Opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko jubler.

Høyesterett i landet sa torsdag nei til å offentliggjøre valgresultatet fra det omstridte presidentvalget.

Myndighetene har utropt statsminister Viktor Janukovitsj til valgvinner, men både USA og EU støtter frustrerte ukrainere som mener valget var fikset, og ber om at resultatet gjennomgås på nytt.

Retten har også avgjort at høyesterett vil behandle i alt 29 klager fra opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko, som mener myndigheten har gjort seg skyldig i valgfusk.

Rettsavgjørelsen gjør at en eventuell innsettelse av Janukovits i presidentstolen blir forsinket, og at avtroppende president Leonid Kuchma vil bli sittende inntil videre, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Jusjtsjenko-jubel
Opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko gikk umiddelbart etter rettsavgjørelsen ut å hyllet rettsavgjørelsen, skriver Reuters.

- Dette er bare begynnelsen. Det er et bevis på at det er samfunnet som alltid vinner. Det er en liten kompensasjon for lidelsene vi har måttet utstå, sa Jusjtsjenko til titusener av klappende og jublende tilhengere på Frigjøringsplassen i Kiev.

Tilhengere av opposisjonskandidaten tar torsdag kveld til orde for å blokkere regjeringsbygget og parlamentet i Ukrainas hovedstad, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Putin modererer
Russlands president Vladimir Putin overrasket tidligere torsdag verdens ledere ved å gratulere statsminister Viktor Janukovitsj med valgseieren. Nå ønsker han at valgtvisten skal avgjøres i retten.

- Alt som har å gjøre med valget i Ukraina må bli håndtert innenfor rammene av landets lovverk, sier Putin torsdag, ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere