RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/Reuters

Hyller «uovervinnelig kommandør»

Sist oppdatert:
«Naturen blomstrer og regnbuer fyller himmelen på lederens bursdag» skriver nordkoreanske nyhetsmedier på Kim Jong-ils 65-årsdag.

Syngende soldater hedret det statlige medier kaller «vår uovervinnelige, briljante kommandør».

Nord-koreansk tv meldte også at «naturen blomstrer og regnbuer fyller himmelen på lederens bursdag». Han er for øvrig alltid velsignet med fantastisk vær på denne dagen, skal vi tro nasjonale medier.

Blomster, sang og dans
Kim Jong-il dyrkes nærmest som en gud i Nord-Korea, selv om landets befolkning blir fattigere for hvert år han sitter ved makten. Kim jong-il overtok da faren Kim Il-sung døde i 1994.

Fredag danset tusenvis av mennesker i gatene i hovedstaden Pyongyang. Syngende soldater gikk i parade gjennom gater pyntet med friske blomster.

- Din fødsel var som en stjerne over Mount Paektu som varslet om lykke og velstand for den koreanske nasjonen, melder statlige medier.

- Taktikk
Tidligere denne uken gikk Nord-Korea med på en avtale om å fryse all aktivitet ved atomanlegget i Yongbyon. I bytte får landet 50.000 tonn råolje.

I nord-koreanske medier får Kim Jong-il æren for å ha tvunget USA i kne i seksparti-forhandlingene som resulterte i den historiske avtalen tirsdag.

Ellers i verden ser mange på ham som en liten mann med platåsko og rar hårsveis, som har gjort svært lite for sitt sultende folk.

Ikke alle tror Nord-Korea vil holde avtalen.

- Jeg ser på dette som taktikk for å slippe unna det verste presset og for å holde kineserne glade, sier Michael Breen, forfatter av en bok om Kim Jong-il, til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere