RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hyllet bin Laden etter USA-angrep

Sist oppdatert:
Kun tre dager etter 11. september skal mulla Krekar ha gratulert Osama bin Laden med angrepet mot USA i en tale i Irak. Det hevder tyske medier.

Talen fant sted i den irakiske byen Biara fredag 14. september 2001, skriver avisen Potsdamer Neueste Nachrichten. Kassetten med opptaket skal sirkulere blant tilhengere av Ansar Al-Islam.

Krekars advokat Brynjar Meling at hevder påstandene tyske medier kommer med er feil.

- Den eneste talen jeg kjenner til der Krekar har omtalt bin Laden på en positiv måte, er en tale som ble holdt før 11. september, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Krekar har levert opptak av alle sine taler til Økokrim. Derfor regner jeg med at også eventuelle taler fra 14. september 2001 er med i beslaget, og er vurdert strafferettslig av Økokrim, sier Brynjar Meling.

Innholdet i talen ble kjent da et opptak dukket opp under en pågripelse i Nord-Irak i mars i år.

- Holdt flere taler
Ifølge Berlin-avisen skal mannen som ble tatt, Jassin Fares, ha fungert som sekretær og rådgiver for mulla Krekar. De to skal også være nære venner. Jassin sitter fengslet i den kurdisk-kontrollerte byen Suleimaniya i Nord-Irak. Sjefen for sikkerhetspolitiet i byen, Jallal Sarkawt, sier til TV 2 Nettavisen at han ikke kjenner til opptaket av Krekars tale.

- Men han holdt flere taler i Biara etter 11. september der han roste bin Laden, hevder Sarkawt.

Sikkerhetssjefen sier han har flere kilder som var til stede under Krekars taler.

- Han skildret bin Laden som en modig mann og som den beste til å slåss mot amerikanerne og Vesten, sier Sarkawt.

Jassin har vært asylsøker i Tyskland de siste seks årene. Krekar ble nylig avhørt av tysk sikkerhetspoliti i forbindelse med et planlagt angrep på den irakiske statsministeren i Tyskland. En annen bekjent av Krekar skal være arrestert.

Husker ikke
Overfor VG skal Krekar ha bekreftet at han holdt talen i Biara 14 september. Krekars bror, Khalid, avviser dette.

- Jeg var selv til stede under intervjuet. Det eneste Krekar sa, var at han ikke kunne huske å ha holdt en slik tale, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere