RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre-mann i Bush-land

Sist oppdatert:
WASHINGTON DC (TV 2 Nettavisen): Høyrepolitikeren Stian Røsland teller penger for Bush-allierte. Han tror de vinner Kongressen, men setter en krone på at John Kerry tar Det hvite hus.

Den 27 år gamle bydelspolitikeren og stipendiaten fra Oslo jobber for å sikre republikanske kongressmedlemmer gjenvalg. Stians jobb er å holde tellingen på hvor mye republikanerne og demokratene bruker i valgkampen.

Ingen skrupler
Stian Røsland har et tre måneder langt stipend som rullerer blant norske ungdomspolitikere. Han har ikke noe problem med å jobbe for republikanere, selv om noen av kandidatene står langt fra det som er politisk korrekt i Norge.

- Jeg har ingen skrupler med å jobbe for republikanerne. Jeg kunne kanskje stemt på 10-12 av dem, men det er mange jeg ikke kunne tenke meg å støtte, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Jeg er her først og fremst for å lære, ikke for å hjelpe Bush. Republikanerne er et stort parti: Halvparten av befolkningen stemmer på dem. Da er det interessant å se hvordan de jobber, legger han til.

Pengestrøm
Republikanerne har klart flertall i representantenes hus, med 229 av plassene. Demokratene har 205, mens en representant er uavhengig. Tirsdag står alle de 435 plassene på valg, men det er bare i navnet. Kun en håndfull av republikanerne risikerer å miste plassen. De må til gjengjeld følge godt med på pengestrømmene.

På nettstedet fec.gov (Federal Election Commission) må partiene oppgi hvor mye penger en kandidat får. Dersom demokratene plutselig pumper penger inn i ett distrikt, må republikanerne svare. Forsvinner pengestøtten til en kandidat, er det et tegn på at demokratene kan ha gitt opp kampen.

Mye å lære
Ifølge Stian er en av forskjellene mellom norsk og amerikansk politikk at de amerikanske partiene kartlegger nøye hvilke saker velgerne er opptatte av. Han mener norske politikere har noe å lære av måten politikerne og partiene i USA forholder seg til velgerne på.

- De samtaler med velgerne og danner fokusgrupper for å finne ut hva velgerne er opptatt av, sier han.

Nervøs stemning
Han tror republikanerne ikke vil ha problemer med å gjenerobre makten både i Representantenes hus og i Kongressen. Men kollegene hans er tydelig nervøse for hva som skjer med Bush. Selv tror han Kerry vil stikke av med seieren.

- Hvis jeg må tippe, tror jeg han drar det i land, sier Stian.

Nervøsiteten i det republikanske partiet er også merkbar blant presidentens tilhengere. Ifølge New York Times fungerer valgmøtene med Bush ofte mer som gruppeterapi enn valginnspurt. Grasrotmedarbeiderne mener presidenten burde hatt en større ledelse så nært opptil valget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere