Nord-Koreas leder Kim Jong-un tilbrakte cirka en halv time alene med Sør-Koreas president Moon Jae-in da de tok en liten gåtur på ettermiddagen under toppmøtet i grensebyen Panmunjon sist fredag.

TV-kanaler filmet seansen med teleobjektiver, men selve lyden var fraværende. Den japanske TV-kanalen NTV har imidlertid hyret inn en leppeleser for å tyde hva de to lederne sa til hverandre ved å tolke leppebevegelsene deres, skriver den engelskspråklige, sørkoreanske avisen The Chosun Ilbo.

Moon skal ha gjentatt ordene «Trump» og «atomanlegg», mens Kim skal ha uttalt ordene «USA» og «FN».

The Chosun Ilbo spurte også tre leppelesere om å tyde hva de to lederne uttalte. Avisen skriver at Moon innledet samtalen med å si: «Istedenfor at forholdet vårt skal forbli avkuttet, la oss ha mer dialog i en positiv retning.»

Ifølge ekspertene som The Chosun Ilbo har vært i kontakt med, skal Kim ha sagt noe som følgende: «Toppmøtet mellom Nord-Korea og USA må skape positive resultater, og jeg ønsker å ta ting steg for steg for å eliminere ethvert problem.»

USAs president Donald Trump skal etter planen ha et toppmøte med den nordkoreanske lederen innen kort tid. Det er ennå ikke offisielt avsatt noe sted eller tid for møtet.

Les også: Diplomatisk seier for Donald Trump

- En mulighet for feiltolkning

Nettavisen har vært i kontakt med en audiopedagog for å høre om det er mulig å avlese på munnen hva de to verdenslederne sa, ved hjelp av å tolke TV-bilder tatt på avstand.

- Hvis dette er en audiopedagog som er god på munnavlesning, kan det være sannsynlig. Men det er mange lyder som ikke leses av på munnen. Så det vil være kontekstavhengig for å kunne tolkes riktig, og det vil alltid være noen feilkilder. Noen lyder lages i munnen. «K» og «G» kan man ikke se på munnen fordi de produseres i munnen og ikke på munnen, sier audiopedagog Astrid Flakk til Nettavisen.

- Nå er ikke jeg så kjent med det koreanske språket, men jeg vil tro at de har en del k- og g-lyder. Det vil alltid være en mulighet for feiltolkning, legger hun til.

- Gjentok «USA», «Trump» og «kjernevåpen»

Kim skal angivelig ha spurt Moon om hva han tror om USAs intensjoner, hvorpå den sørkoreanske presidenten svarte med å lage store gestikuleringer. Videre skal Kim ha gjentatt ordene «USA», «Trump» og «kjernevåpen».

Én av leppeleserne, som The Chosun Ilbo hyret inn, sier det er vanskelig å tolke nøyaktig hva de to sa på denne avstanden.

- Men kommentarene ser ut til å ha blitt ytret mens de to lederne snakket om USAs mistanker rundt Nord-Koreas vilje til å oppgi sine kjernevåpen, sier leppeleseren til avisen.

Fredagens toppmøte resulterte i en erklæring hvor partene forplikter seg til atomnedrustning på Korea-halvøya og en formell avslutning på Korea-krigen som opphørte etter en våpenhvileavtale i 1953.

Nobels fredspris?

Trump-tilhengere gjorde det klart i helgen under et folkemøte i Michigan at presidenten hadde gjort seg fortjent til Nobels fredspris som følge av hans innsats i Korea-konflikten. Sør-Koreas president Moon har uttalt at han ikke trenger noen fredspris dersom konflikten blir løst.

- President Trump kan ta Nobelprisen. Alt vi trenger, er fred, sa Moon i helgen, ifølge NTB.

Nettavisen snakket med Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, like etter kunngjøringen fredag ettermiddag. Reiss-Andersen ville da ikke avsløre om en løsning på Korea-konflikten var en potensiell kandidat til den gjeve Nobels fredspris.

- Det er slik at Nobelkomiteen kommenterer overhodet ikke sitt pågående arbeid. Da er vi også veldig forsiktig med å kommentere aktuelle begivenheter. Så jeg har ingen kommentar. Det er klart at ethvert fremstøt for fred og forsoning er veldig viktig. Utover det har jeg ingen kommentar, sa Reiss-Andersen til Nettavisen.

PRIO-direktør Henrik Urdal mener det er altfor tidlig å spekulere på om prosessen på Korea-halvøya er verdig en Nobels fredspris.

- Dette er litt tidlig å si, men det er åpenbart veldig positivt at man har denne historiske begivenheten med en nordkoreansk leder som besøker Sør-Korea. Det er utvilsomt nye toner, sier Urdal til Nettavisen etter kunngjøringen.