RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyspent russisk rulett

Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
I Myanmar leker tyvene bokstavelig talt med livet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tyver i det som tidligere var Burmas hovedstad Rangoon utnytter seg av stadige strømbrudd som kan vare i opptil 20 timer av gangen. Tyvene stjeler nemlig kobberledningene som strømmen går igjennom, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Men noen ganger hender det at tyvene i militærdiktaturet har uflaks.

- Russisk rulett
- Tyvene risikerer livet ettersom det er umulig å vite hvor strømmen vil komme igjen. Det er som å spille russisk rulett. Jeg har sett noen tilfeller det tyvene har død av strømmen. I april ble en 16 år gammel gutt funnet død, mens han holdt ledningen til et gatelys. Bare gud vet med sikkerhet om han var en tyv eller ikke, sier en politimann i byen, ifølge Reuters.

Men det er ikke bare i Myanmar at tyvene rapper alt som kan selges. I nabolande Vietnam har tjuvradder stjålet 98 kilometer fiberoptisk kabel til telefon- og datattrafikk. Kabelen er en del av den såkalte TVH-kabelen som forbinder Thailand, Vietnam og Hongkong med resten av verden. Den amputerete ledningen står sammen med en annen rørledning for 82 prosent av all data som blir sendt til og fra Vietnam.

Les mer: Katastrofalt kabeltyveri

Kanskje ikke helt uten grunn har vietnamesiske nettbrukere siden mars klaget over dårlige forbindelser. Nå som årsaken er funnet ventes det at det vil ta 88 dager og koste rundt 2,6 millioner dollar å rydde opp etter tyvene.

Korrupt diktatur
Fire år med militærdiktatur og økonomisk vanføre har gjort Myanmar, verdens største riseksportør når landet fikk uavhengighet, til at av Asias fattigste land.

Tross at landet har enorme naturgassforekomster offshore har befolkningen tilgang til under ti prosent av strømmen per innbygger sammenlignet med nabolandet Thailand.

Myanmar har tidligere blitt kåret til verdens nest mest korrupte land. Korrupsjonen i dette diktaturet som styres med jernhånd. For å få tilgang til selv de minste tjenestene fra myndighetene må man bla opp.

Les mer: Korrupsjons-paradisene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere