RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I 1972 døde kona og datteren, i sommer døde sønnen, men Joe Biden står fortsatt oppreist

BEDT OM Å STILLE: Sønnen Beau skal ha oppfordret Joe Biden til å stille som kandidat for demokratene i presidentvalget.
BEDT OM Å STILLE: Sønnen Beau skal ha oppfordret Joe Biden til å stille som kandidat for demokratene i presidentvalget. Foto: Brennan Linsley (Ap / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Venner er redd for at all sympatien skal lokke ham inn i presidentkampen.

NEW YORK (Nettavisen): En desemberdag i 1972 ble livet til Joseph R. Biden Jr. brutalt snudd på hodet, da familien havnet i en fatal bilulykke. Kona Neilia og deres 18 måneder gamle datter Naomi døde, mens deres to sønner Beau og Hunter ble skadd.

Joe Biden hadde nettopp blitt valgt inn på Senatet, men nektet å forlate sykesengene til hans to sønner og ble i stedet sverget inn som senator på sykehuset.

Hunter Biden var bare to år gammel den gang. Han forteller til The New York Times at hans tidligste minne i livet stammer fra denne tiden i sykesengen. Han husker hvordan broren Beau holdt ham i hånden og sa «Jeg er glad i deg» om og om igjen.

43 år senere var det Hunters tur til å holde Beau i hånden og si «Jeg er glad i deg». Beau Biden døde av kreft 30. mai i år, med Hunter og familien ved sin side idet han trakk sin siste pust.

- Folk kjenner seg igjen

Det er alle foreldres mareritt å miste et barn. USAs visepresident Joe Biden har gjort det to ganger – og i tillegg mistet kona. Måten han har taklet dette på, hele tiden i offentlighetens søkelys, har lokket fram enorm respekt hos amerikanerne.

- Uansett om folk er enig med ham om politiske saker, har Joe Biden alltid vært en av de mest menneskelige politikerne. I offentlighetens øyne anses han ofte som en herlig onkel, som en som av og til sier feil ting og havner i trøbbel, men som fremstår som autentisk og komfortabel med seg selv, sier The New York Times’ sjefskorrespondent i Det hvite hus, Peter Baker, til Nettavisen.

Baker forteller at Beaus død har minnet mange amerikanere på den tragiske bilulykken som rammet Biden i starten av hans politiske karriere, og at dette har generert mye sympati for visepresidenten.

- Hans åpenbare smerte var umulig å overse. Vi ser ikke politikere slik så ofte, men når vi gjør det, kan vi kjenne oss igjen i dem, legger Baker til.

Selv politiske motstandere respekterer USAs visepresident.

- Hvis du ikke klarer å like Joe Biden, har du problemer, sier republikaneren Lindsey Graham til Huffington Post.

Graham har kjent Biden i mange år, som kollega og politisk motstander i Senatet i flere tiår. De to er personlige venner, selv om de har ulike politiske syn.

Bare tre dager etter at Beau døde, dukket Joe Biden opp og holdt en nydelig tale under Lindsey Grahams avkjedsseremoni etter 33 år i nasjonalgarden.

- Han er det snilleste mennesket jeg noensinne har møtt i politikken, sier Graham, tårevåt av å tenke på at Joe Biden kom for å støtte ham bare tre dager etter at hans egen sønn hadde gått bort (se intervjuet her).

RIVALER OG VENNER: Lindsey Graham (til høyre) er en god venn av Joe Biden, til tross for vidt forskjellige politiske synspunkter.


I en rekke meningsmålinger om presidentvalget i 2016 denne sommeren, har 72 år gamle Biden scoret bedre enn tre av de fem demokratiske kandidatene – til tross for at han ikke engang stiller selv.

Spørsmålet er om han kommer til å melde seg på.

Trykk «liker» for å følge Nettavisens USA-korrespondent på Facebook:


- Det er foreløpig uklart om Joe Biden kommer til å stille som presidentkandidat. Hans avdøde sønn Beau oppfordret ham til å stille, og Biden kommer trolig til å ta en endelig beslutning i forbindelse med en nært forestående familieferie, sier Alf Tomas Tønnessen, som er førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høyskolen i Volda.

Hillary Clinton har et solid forsprang på de andre demokratiske kandidatene. Den tidligere utenriksministeren og førstedamen scoret 52 prosent i den ferskeste målingen, mens nærmeste utfordrer Bernie Sanders oppnådde 16 prosentpoeng. Biden fikk 12, mens ingen av de tre andre kandidatene – Martin O’Malley, Jim Webb og Lincoln Chafee – fikk mer enn 2.

EN TUNG TID: Visepresident Joe Biden og hans kone Jill sammen med familien på vei til Beau Bidens begravelse i Wilmington 6. juni.

Advares mot å stille

Biden er sannsynligvis den eneste som kan gi Clinton en viss kamp om å vinne nominasjonen i det demokratiske partiet. Sjansen er likevel liten, mener Alf Tomas Tønnessen.

- Hvis han velger å stille, vil det bli en stor utfordring for ham å ta igjen det klare forspranget Hillary Clinton har i form av kampanjeorganisering og pengestøtte, sier Tønnessen til Nettavisen.

Peter Baker er enig med Tønnessen.

- Folks sympati for Joe Biden betyr ikke nødvendigvis at han vil utgjøre en reell trussel mot Hillary Clinton hvis han stiller. Han har åpenbart fordelen av nesten to terminer som visepresident, sin høye profil og sitt utstrakte nettverk, men han har stilt som presidentkandidat to ganger tidligere uten nevneverdig suksess og han har ikke gjort noen ting for å bygge opp et apparat rundt seg for å prøve seg for tredje gang, understreker Baker overfor Nettavisen.

The New York Times har snakket med venner og kolleger av Biden. Flere av dem håper at han lar være å melde seg som kandidat. De frykter at han skal ødelegge ettermælet til president Barack Obama og bidra til at demokratene mister Det hvite hus.

- Folk er svært glade i ham og beundrer ham, men du er nødt til å være bekymret for hvor realistisk det er å vinne, og for hvilke konsekvenser hans kandidatur vil få, sier en person nær Biden til avisen. Han vil ikke navngis fordi han er redd for at det skal skade hans forhold til visepresidenten.

På spørsmål fra The New York Times om folk rundt Biden har kommunisert dette til ham, svarer hans medarbeider «det er svært vanskelig å gjøre det».

VURDERER Å STILLE: I løpet av august eller september kommer det trolig til å bli avklart om Joe Biden stiller som kandidat eller ikke.

Biden har enorm erfaring

Joe Biden har vært visepresident for Obama i siden han inntok Det hvite hus i 2009, og Biden har 36 års erfaring fra Senatet. Det er forståelig at han føler at han har den nødvendige erfaringen som en president trenger. Det er ikke derfra bekymringen til folk rundt Biden kommer.

Bekymringen handler først og fremst om to ting: Hvordan vil han takle en så krevende utfordring som det er å stille som presidentkandidat nå som han er full av sorg etter sønnens død? Og hvordan vil hans kandidatur påvirke demokratenes sjanse til å vinne presidentvalget?

- På tross av e-postskandalen og andre problemer, er Clinton populær blant demokratiske velgere. Skandalen må trolig forsterkes i omfang for at Biden skal ha noen reelle sjanser til å vinne støtte blant flere landsmøtedelegater enn Clinton. Enkelte eksperter fraråder Biden å stille. Blant disse er tidligere seniorrådgiver for Obama-kampanjene, David Axelrod. Biden hadde vanskeligheter med å skaffe stor støtte i sine presidentkampanjer i 1988 og 2008, men han er en god og kunnskapsrik debattant, poengterer Alf Tomas Tønnessen overfor Nettavisen.

Trykk «liker» for å følge Nettavisens USA-korrespondent på Facebook:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere