I dag faller «muren» tusen ganger

Foto: FABRIZIO BENSCH (REUTERS)

Tyskerne markerer Berlinmurens fall 20 år etter gjenforeningen.

09.11.09 10:06

En rekke verdensledere stiller mandag i Berlin for å markere Berlinmurens fall, en begivenhet som banet vei for slutten på den kalde krigen.

Hovedbegivenheten skjer på Brandenburger Tor mandag ettermiddag hvor blant annet Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov skal holde tale under den offisielle markeringen.

1000 dominobrikker
I tillegg er det stilt opp 1000 dominobrikker langs ruten hvor muren en gang sto. Disse skal symbolisere hvordan kommunistregjeringene i østblokklandene falt etter hvert som brikker i kjølvannet av rivingen av Berlinmuren. Dominobrikkene skal etter planen møtes på Brandenburger Tor og utløse et kjempefyrverkeri ved 20.00-tiden mandag kveld.

DDR reiste den 156 kilometer lange betongmuren som omkranset Vest-Berlin, i 1961. Hensikten var å avverge østtyskerne fra å flykte fra det kommunistiske Øst-Tyskland.

Over 100 mennesker skal ha blitt skutt og drept av grensevakter under fluktforsøk.

Kommunikasjonssvikt
De godt bevoktede grenseovergangene ble åpnet 9. november 1989. Dette skyldtes en feiltakelse basert på kommunikasjonssvikt. Ledelsen i den østtyske republikken hadde bestemt seg for å lette på reiserestriksjonene ut av DDR, men under en pressekonferanse annonserte byråkraten Guenter Schabowski at grenseovergangene ble åpnet umiddelbart.

Dette førte til at store folkemengder hastet av gårde til overgangene og krevde å få slippe gjennom. Til slutt så lederen ved en grenseovergang seg nødt til å åpne portene. Alternative var å skyte alle som forsøkte å flykte.

Se Berlinmuren i bilder: Se den sprekken!

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som vokste opp i Øst-Tyskland, skal lede den høytidelige markeringen.

Prominente gjester
Det kommer en rekke prominente gjester som Frankrikes president Nicolas Sarkozy, USAs utenriksminister Hillary Clinton, Storbritannias statsminister Gordon Brown, samt Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov.

- Her er historien er virkelig følbar og levende. Den fredelige revolusjonen med murens fall for 20 år siden banet vei for en enestående forvandling av Berlin, sier borgermester Klaus Woweit, melder BBC.

Feiringen koster cirka fem millioner euro, som tilsvarer 42 millioner kroner i dagens kurs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.