I dag starter rettssaken

Foto: (Scanpix)

Det er satt av fem dager til rettssaken til Europas verste incestsak i nyere tid.

16.03.09 10:34

I dag starter rettssaken mot Josef Fritzl (73) i den østerrikske byen St. Pölten. Det er satt av fem dager til rettssaken som vil høste enorm oppmerksomhet verden over. Rettssaken starter klokken 09.30 og Fritzl inntar vitneboksen cirka 20 minutter senere.

Seks politimenn skal ledsage 73-åringen fra cellen til rettssalen, noe som er en 150 meter lang spasertur. Trusselbildet mot Fritzl anses som svært høyt og hundre vakter skal garantere for sikkerheten til den tiltalte.

Den ferske aktoren Christiane Burkheiser (32) skal lese opp tiltalen kort tid etter at Fritzl har tatt plass i tiltaleboksen. Burkheiser innleder forhøret av Fritzl ved 13-tiden mandag ettermiddag.

Juryen består av fire menn, fire kvinner og tre fagdommere.

Rettssaken vil hovedsakelig bli holdt bak lukkede dører, og journalistene må forlate rettssalen når aktor begynner å lese opp de mest grusomme tiltalepunktene, men det enorme presseoppbudet vil få en kort oppsummering ved 16-tiden hver dag.

- Verdens medienavle
Allerede før helgen var den østerrikske byen St. Pölten fylt til randen av journalister som skal følge den alvorlige incestrettssaken mot Fritzl. Mer enn 200 journalister og minst 25 mobile TV-studioer fra hele verden står klare til å rapportere fra byen som denne uken kommer til å være verdens medienavle, skriver avisen Österreich.

Alle de mer enn 400 sengene på tre- og firestjernershoteller i byen er fulle fram til og med etter domsavsigelsen fredag 20. mars.

Torsdag ble det i tillegg satt opp et 150 kvadratmeter stort pressetelt og en ekstra mobilmast i sentrum av byen, melder avisen. St. Pölten er hovedstad i Niederösterreich, den største delstaten i Østerrike, og har rundt 50.000 innbyggere.

Vil unngå luftangrep
I tillegg til ekstra styrket vakthold rundt Josef Fritzl, og mer enn 100 politifolk til stede inne i rettssalen, har det østerrikske politiet satt i verk ekstra strenge sikkerhetstiltak før rettssaken går i gang. Fra mandag til og med fredag er det flyforbud over rettsbygningen i St. Pölten og i en radius på en kilometer rundt den. Dermed mener politiet de vil unngå mulige luftangrep mot Fritzl, samtidig som de sikrer seg mot at noen skal kunne bruke helikopter for å forsøke å befri ham.

Kun 95 journalister fra utvalgte medier kommer til å få være til stede i rettssalen mandag morgen. Avisen Österreich melder at journalistene kun kommer til å få overvære den første snaue timen av rettssaken. Deretter kommer retten til å lukke dørene for offentligheten.

Elleve timer videointervju
Fritzl holdt datteren Elisabeth fanget i kjelleren i Amstetten i 24 år og gjorde henne gravid med syv barn. Ett av barna døde like etter fødselen, og aktoratet har lagt ned påstand om at Fritzl kunne ha reddet livet til barnet dersom han oppsøkte legehjelp.

Fritzl står tiltalt for voldtekt, incest, slavehold, frihetsberøvelse og drap. Strafferammen for disse forholdene utgjør til sammen livstid i fengsel.

Flere rettseksperter mener imidlertid at det vil være vanskelig å dømme ham for drap. Det kan bety at 73-åringen kan ende med en langt mildere straff.

Elisabeth Fritzl vil ikke være til stede under rettssaken. Derimot blir det vist et elleve timer langt videointervju der Elisabeth har avgitt forklaring.

Vil erkjenne straffskyld
Fritzls advokat Rudolf Mayer har allerede antydet at 73-åringen vil erkjenne straffskyld for alle tiltalepunktene med unntak av drapstiltalen.

Mayer vil forsøke å påvise at dette barnet, som døde like etter fødsel i 1996, var dødfødt. Aktoratet vil på sin side kjøre på at Fritzl forsømte sine plikter med å oppsøke legehjelp.

Fritzl bygget en fireroms, underjordisk fangehull i kjelleren i Amstetten. Det var her datteren Elisabeth ble holdt fanget sammen med sine tre barn i 24 år.

Fritzl skal anslagsvis ha voldtatt datteren 3000 ganger gjennom årenes løp.

De tre andre barna som Fritzl fikk med datteren, ble adoptert av Fritzl og kona og levde et tilsynelatende normalt liv i første etasje.

Rømt hjemmefra
Kona Rosemarie hevder hun var uvitende om at ektemannen holdt datteren fanget i kjelleren. Den offisielle versjonen som hun og venner fikk servert av 73-åringen, var at Elisabeth hadde rømt hjemmefra som 18-åring. Deretter dukket det opp tre barn med jevne mellomrom på døren til Fritzl-ekteparet, med beskjed fra Elisabeth om at hun ikke orket å forsørge barna.

Rosemarie har aldri blitt offisielt mistenkt i saken, som blir beskrevet som den verste kriminalsaken i Østerrike siden andre verdenskrig.

Vil rive Fritzl-huset
Det såkalte Fritzl-huset har blitt en kjempeattraksjon i den lille østerrikske byen Amstetten hvor det stadig vekk dukker opp busslass med nysgjerrige turister.

Innbyggerne i Amstetten ønsker derfor å jevne hele huset med jorden.

Elisabeth og de seks barna har nå fått tildelt nye identiteter og lever sine liv i skjul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.