Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I Japan står så mange hus tomme at de gis bort

I Japan står flere hus tomme og gis bort av myndighetene. Bildet er tatt i Sakura i Japan.
I Japan står flere hus tomme og gis bort av myndighetene. Bildet er tatt i Sakura i Japan. Foto: Reuters / Kim Kyung-Hoon / NTB Scanpic
Japan har et uvanlig boligproblem - de har for mange.

Tokyo, der det bor over 13 millioner mennesker, ligger på topplisten over de dyreste boligmarkedene i verden, og boligprisene fortsetter å stige, ifølge Business Insider. Samtidig sto det over 8 millioner ubebodde hus i Japan i 2013, ifølge Japan Times, og sannsynligvis vil det bli flere. For å få bukt med både hus og byer som tømmes, har lokale myndigheter begynt å gi «spøkelseshusene» bort gratis.

Populasjonen i Japan er ventet å synke fra 127 millioner i 2015 og til rundt 88 millioner i 2065, skriver CNN, og trolig vil det da stå flere hus tomme. Her snakker vi også ekte «spøkelsesbyer» for i 2040 ventes det at rundt 900 byer og landsbyer i Japan vil være helt tomme.

Det er mye på grunn av Japans aldrende befolkning at det står langt flere hus i landet enn det er hushold. I tillegg til at det blir stadig flere eldre venter de yngre også lenger med å etablere seg. I tillegg er det overtro knyttet til det å bo i hus som forbindes med mord, selvmord eller det å ha dødd ensom, skriver Insider.

CNN har vært i Okutama - en av tre byer i prefekturet Tokyo som er ventet å være borte i 2040. Her bodde omkring 13.000 mennesker i 1960. Nå er innbyggertallet på rundt 5.200 og de fleste unge dratt fra byen.

Her har paret Naoko and Takayuki Ida bodd i et toetasjes hus siden de fikk det gratis i 2014.

- Vi måtte gjøre en del reparasjoner, men vi har alltid hatt lyst til å bo på landet og med en stor hage.

Det er gjennom en ordning etablert i en rekke byer at disse husene altså gis bort eller selges svært billig. Okutama er også en av byene som tilbyr beboere i det som kalles «akiya» økonomisk hjelp til renovering i slitne boliger.

Men fordi en del Japanske hjem er i dårlig stand, bygget i perioder med kraftig befolkningsvekst, ønsker 85 prosent av japanerne seg nye hjem, forteller Hidetaka Yoneyama ved forskningsinstitutet Fujitsu til CNN.

Les også: Dag Roar: - Airbnb-gjester rundstjal leiligheten min

Les også: Kjempet i 11 år for å kjøpe leiligheten: - Slik ble jeg snytt av Fredensborg

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!