*Nettavisen* Nyheter.

I Japan står så mange hus tomme at de gis bort

I Japan står flere hus tomme og gis bort av myndighetene. Bildet er tatt i Sakura i Japan. Foto: Reuters / Kim Kyung-Hoon / NTB Scanpic

Japan har et uvanlig boligproblem - de har for mange.

Tokyo, der det bor over 13 millioner mennesker, ligger på topplisten over de dyreste boligmarkedene i verden, og boligprisene fortsetter å stige, ifølge Business Insider. Samtidig sto det over 8 millioner ubebodde hus i Japan i 2013, ifølge Japan Times, og sannsynligvis vil det bli flere. For å få bukt med både hus og byer som tømmes, har lokale myndigheter begynt å gi «spøkelseshusene» bort gratis.

Populasjonen i Japan er ventet å synke fra 127 millioner i 2015 og til rundt 88 millioner i 2065, skriver CNN, og trolig vil det da stå flere hus tomme. Her snakker vi også ekte «spøkelsesbyer» for i 2040 ventes det at rundt 900 byer og landsbyer i Japan vil være helt tomme.

Det er mye på grunn av Japans aldrende befolkning at det står langt flere hus i landet enn det er hushold. I tillegg til at det blir stadig flere eldre venter de yngre også lenger med å etablere seg. I tillegg er det overtro knyttet til det å bo i hus som forbindes med mord, selvmord eller det å ha dødd ensom, skriver Insider.

CNN har vært i Okutama - en av tre byer i prefekturet Tokyo som er ventet å være borte i 2040. Her bodde omkring 13.000 mennesker i 1960. Nå er innbyggertallet på rundt 5.200 og de fleste unge dratt fra byen.

Her har paret Naoko and Takayuki Ida bodd i et toetasjes hus siden de fikk det gratis i 2014.

- Vi måtte gjøre en del reparasjoner, men vi har alltid hatt lyst til å bo på landet og med en stor hage.

Det er gjennom en ordning etablert i en rekke byer at disse husene altså gis bort eller selges svært billig. Okutama er også en av byene som tilbyr beboere i det som kalles «akiya» økonomisk hjelp til renovering i slitne boliger.

Men fordi en del Japanske hjem er i dårlig stand, bygget i perioder med kraftig befolkningsvekst, ønsker 85 prosent av japanerne seg nye hjem, forteller Hidetaka Yoneyama ved forskningsinstitutet Fujitsu til CNN.

Les også: Dag Roar: - Airbnb-gjester rundstjal leiligheten min

Les også: Kjempet i 11 år for å kjøpe leiligheten: - Slik ble jeg snytt av Fredensborg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.