RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I natt starter innspurten

Sist oppdatert:
John McCain vil i nattens tale få fram sine visjoner for USAs fremtid.

John McCain går i natt norsk tid på scenen på Republikanernes landsmøte i St. Paul i Minnesota for formelt å akseptere nominasjonen som partiets presidentkandidat.

Dermed starter den to måneder lange innspurten for han selv og Demokratenes kandidat, Barack Obama, før valget 4. november.

USA-ekspert og forsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Harald Leira tror McCain vil fokusere mindre på å angripe demokratene og heller få fram sitt eget budskap.

Ingen grinebitter
- Det handler om image, han vil ikke fremstå som en gammel grinebitter. Han vil at folk skal tenke positivt om han, og overlater nok derfor «drittslengingen» til visepresidentkandidaten og andre i partiet. Hvis for mye av kampanjen vies til å angripe de andre, vil de bare fremstå som grinete og sure, sier han.

Leira tror heller ikke han vil snakke mye om krigsfangebakgrunnen sin.

- Svært mange har jo allerede talt om det. Fortsetter man å snakke om det blir det til slutt en vits. Er han smart så tar han ikke det opp i talen, sier han.

Spille på erfaring
USA-eksperten tror heller McCain vil prøve å fri til sentrumsvelgerne.

- Det er vanskelig å si hva McCain vil legge vekt på i natt, men han vil nok prøve å fri til sentrumsvelgerne. De har jo allerede lykkes i å mobilisere kjernevelgerne sine, sier han.

- McCain vil sannsynligvis spille på erfaringen sin, som er det han scorer best på. Han vil nok få fram at han er klar for å være en leder, og trolig vil han også ta opp forsvarspolitikk og utenrikspolitikk.

Tidligere guvernør i Pennsylvania Tom Ridge, Senator i Sør Carolina Lindsey Graham og McCains hustru, Cindy McCain, vil ha betydelige roller i natt og skal innlede talen til senator John McCain.

Graham er en av McCain sine nærmeste venner i Senatet, mens Ridge var en svært aktuell visepresidentkandidat.

(Saken fortsetter under bilde)

Mindre press
Forventningene til McCain sin tale er imidlertid ikke like store som forventningen var til Barack Obamas tale under demokratenes landsmøte.

- Obamas tale var mer viktig fordi han måtte konkretisere politikken sin og samle partiet. Når det er sagt, så vil likevel McCain sin tale måles opp mot Obamas tale. Derfor er det selvfølgelig en fordel å gjøre en god figur, sier han.

Natt til torsdag takket Sarah Palin ja til å nomineres som John McCain og republikanernes visepresidentkandidat. I sin tale på landsmøte gikk hun flere ganger hardt ut mot Demokratenes presidentkandidat Barack Obama, samtidig som hun roste John McCain.

Overrasket over Palin
Leira er overrasket over at Palin gikk så hardt ut som hun gjorde.

- Man reagerer sterkere når kvinner går så sterkt ut enn når menn gjør det. Det er en viss fare for at hun fremstår som litt «bitchy». Jeg er spent på hva resultatet blir av det, sier han.

LES OGSÅ: - Obama vil ta pengene dine

Palin fremstilte seg selv som litt av en tøffing da hun spurte forsamlingen i St. Paul hva som er forskjellen på en hockeymamma og en pitbull.

- Leppestift, svarte hun og henviste til seg selv.

(Saken fortsetter under videovinduet)

261472

- Men Obamas visepresidentkandidat Joe Biden er nok hakket tøffere når det gjelder politisk erfaring både innenriks og utenriks, uttalte USA-ekspert Ole Moen til Nettavisen etter Palins tale.

Ryktespredning
National Enquirer skrev onsdag at Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin var utro mot ektemannen. Palin skal angivelig ha hatt et forhold til forretningspartneren til ektemannen Todd.

LES OGSÅ: - Hun var ikke utro

Tidligere i uken ble det også kjent at Palins 17 år gamle datter Bristol er fem måneder på vei, og at hun skal gifte seg med den 18 år gamle barnefaren. Det har også vært mye snakk om ektemannen Todds fyllekjøring for 20 år siden.

- Har alle ryktene og nyhetene rundt henne og familien skadet republikanerne?

- Jeg tror ikke det. Det har vært mye ryktespredning, men det har ikke vært noe hold i dem. Datteren har blitt gravid, men har valgt å beholde barnet. De mest konservative velgerne blir mer glade for at hun beholder barnet, enn skuffet for at hun ble gravid før ekteskapet. Abort er tross alt det verste de kan tenke seg, sier Leira.

- Har valget av henne styrket sjansene til McCain?

- Man skal ikke overdrive betydningen av visepresidentkandidaten, men hvis det blir et veldig tett løp kan det få en betydning, sier han

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere