RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I skyggen av Tradisjonen

To muslimske kvinner som deler samme mann og drømmer om friheten. Etter 20 år regnes Assia Djebars «Skyggesøster» fortsatt som så aktuell at den kommer på norsk.

Assia Djebar er et forfatternavn som nevnes i samme åndedrag som man nevner Nobelprisen i litteratur. Fra 1957 har den algeriske, utvandrede forfatteren vært en del av fransk kulturelite og samfunnsdebatt, da hun debuterte med romanen «Tørsten».

- Min egen historie
Djebars spesiale har vært å skrive om muslimske kvinner i nedslagsfeltet mellom det moderne og Tradisjonen. Hun skriver på en såpass poetisk og tidløs at Gyldendal forlag bestemte seg for å gi ut «Skyggesøster» i år – 20 år etter at den kom ut i Frankrike.

Det er berettelsen om to kvinner som deler samme tradisjonssterke mann. Isma, som en gang elsket ham, har forlatt ham og flyttet til Vesten. I sitt sted har hun funnet Hajila, en fattig kvinne til ham – og deres barn.

Men Hajila drømmer om mer – om å gå uten slør og ha et liv uavhengig av mannen.

- Jeg skriver kun min egen historie, sier Assia Djebar der hun sitter i en sofakrok på Bristol. Hun er lite villig til å diskutere både hijab-forbud og kvinnekamp. Men hun er svært opptatt av skillelinjene ved den strenge Tradisjonen og det mer frie moderne for kvinnen.

Går når ingen fremtid
«Skyggesøster» er en del av fire bøker som alle handler om hjemlandet Algerie, hennes historie, hennes families historie.

- Jeg har selv gått ut av ekteskap som ikke fungerte. Når jeg ikke lenger tror på fremtiden, går jeg, sier hun.

I boken velger den strengt oppdratte Hajila en dag å gå utenfor huset alene – og uten slør. Det har hun nemlig sett en moderne kvinne i parken gjøre. Beruselsen og angsten er til å ta og føle på.

- Da jeg bodde i Algerie på 60-tallet traff jeg mange mennesker og hørte mange historier. Jeg skriver fiksjon, men mye av det jeg skriver er inspirert av egne opplevelser, sier hun.

Assia Djebars familie stammer fra fjellområdene i Algerie der berberne holder til. Til daglig er hun professor ved New York University og deler sin tid mellom Frankrike og USA.

- Poenget er at vi alle betaler en pris for våre valg, enten vi velger å gå den ene eller andre veien, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere