Gå til sidens hovedinnhold

I sørgeklær for kvinners rettigheter

Irans fredsprisvinner Shirin Ebadi kledde seg i sørgedrakt på Den internasjonale kvinnedagen, som verden over ble markert med sterke oppfordringer til kamp for likeverd.

- På grunn av kvinners situasjon og den diskrimineringen de opplever, har jeg kledd meg i svart. Og jeg gjør det ikke bare for kvinnene i mitt eget land, men for kvinner over hele verden, sa Ebadi i sin tale til Den internasjonale Arbeidsorganisasjonen ILO.

Vold
For bare et par dager siden slo Amnesty International fast at vold mot kvinner er en verdensomspennende menneskerettsskandale.

FN brukte også kvinnedagen til å komme med sterke oppfordringer til menn om å avstå fra vold mot kvinner og barn.

På Filippinene underskrev president Gloria Arroy en ny lov som øker straffen for menn som misbruker kvinner eller barn, og i Algerie ble over 240 kvinnelige fanger benådet og sluppet fri av president Abdelaziz Bouteflika i anledning dagen.

Ulike situasjoner
Kvinner, organisasjoner og statsledere markerte ellers dagen på ulikt vis, og markeringene gjenspeilet kvinners ulike livssituasjoner.

Palestinernes president Yasser Arafat oppfordret kvinner verden over til å motsette seg den israelske okkupasjonen. Han minnet om at gravide palestinske kvinner dør fordi de ikke får hjelp eller blir tvunget til å føde ved israelske kontrollposter når israelerne nekter dem å reise videre.

I Afghanistan oppfordret president Hamid Karzai landets kvinner til å registrere seg til valget i sommer, og til å skaffe seg utdannelse.

- Fød flere barn
Lederne i det stalinistiske Nord-Korea ba like godt kvinnene om å føde flere barn, mens den russiske presidenten Vladimir Putin priste kvinnelig skjønnhet og visdom. Han oppfordret til full likestilling mellom kjønnene og delte ut statlige priser til 15 kvinner.

158 kvinnelige parlamentarikere i Sverige brukte den internasjonale kvinnedagen til å fortelle at de har opplevd diskriminering fordi de er kvinner.

Italienske menn skal ha brukt fem millioner euro mandag på å sende sms til kvinnene i deres liv, for å si hvor mye de setter pris på dem.

Og det likte nok den italienske presidenten Carlo Azeglio CIamp, som mener at kvinnene bør føde flere barn, siden Italia har den laveste fødselsraten i Europa, etter Spania.

(NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot