OSLO (Nettavisen): - Vi må både knuse gjengenes verdensbilde og forretningsmodell, sier den svenske politikeren og riksdagskandidaten Arin Karapet (30) fra opposisjonspartiet Moderaterna på en Facebook-video.

Sverige går til valg 9. september, og bilbrannene i Vest-Sverige er blitt et hett tema i valgkampen. Politiet har ifølge Expressen fredag koblet bilbrannene til et innflytelsesrikt kriminelt nettverk og sier noen av de mistenkte fra Västra Frölunda er unge løpegutter for dette miljøet.

Les også: Bilbranner: Svensk politiker mener ungdommene slipper for billig unna

Karapets utspill og engasjement i kjølvannet av bilbrannene er lagt merke til, og han får ros for klar tale også fra andre partier. I en TV-debatt på SVT torsdag kveld hevdet han at Sverige «duller med de kriminelle». Som et eksempel brukte han en 19-åring som ble dømt til 10 måneders fengsel, men som i påvente av soning skal ha deltatt i bilbrannene i Frölunda og gjort skader for millioner.

- Det er å dulle med kriminelle. Han skulle hatt fotlenke til kriminalomsorgen gjorde sitt, sa Karapet i TV-debatten.

Karapet har selv innvandrerbakgrunn og vokste opp i forstaden Rinkeby utenfor Stockholm.

Vil doble straffene

Han vil at det raskere må reises tiltale og at strafferabattene må bort for unge lovbrytere. Han vil ha fotlenke på dømte gjengkriminelle og han vil doble straffene for visse lovbrudd. Videre vil han stille strenge krav til språkopplæring for barn med innvandrerbakgrunn og han vil skjerpe kravene til de som mottar trygd.

I Sverige har vi hatt et veldig naivt syn på kriminalitet

- I Sverige har vi hatt et veldig naivt syn på kriminalitet, sier Karapet til Nettavisen.

- Konsekvensene for de gjengkriminelle er knapt merkbare. Man sitter inne i to eller tre måneder eller man blir sluppet fri samme dag i påvente av en tiltale. Politiet etterforsker og sender videre til påtale, men innen påtale foreligger har tiden gått og den kriminelle har fortsatt å spre skrekk, sier han.

- Giften som sprer seg i forstedene

I en livesending på Facebook torsdag (se video) fortalte Karapet for første gang åpent om sin personlige historie og bakgrunn for sitt engasjement. Han forteller om en far som var rusmisbruker og om en oppvekst alene med moren og at det var disse erfaringene som gjorde at han engasjerte seg politisk.

Les også: Sveriges statsminister etter 100 bilbranner: - Hva f... holder dere på med?

- Jeg har sett hvordan denne giften, som narkotika er, sprer seg i forstedene og gjør at de kriminelle gjengene kan tjene titalls tusen kroner i uka. Det er dette som gjør at de skyter på hverandre, mishandler og sprer skrekk. Jeg har sett hvordan denne giften kan ødelegge et menneske og bryte det ned, sier Karapet.

Det som reddet meg var en mor som tvang meg til å være hjemme klokka 19

- Det som reddet meg var en mor som tvang meg til å være hjemme klokka 19 om kveldene og som sa fra til læreren at om jeg laget bråk, så ville hun ha beskjed umiddelbart. Det var ikke så gøy den gangen, men er er veldig takknemlig for det nå, sier han til Nettavisen.