I villrede to år etter

To år etter terrorangrepene mot USA må 7000 etterforskere innrømme at amerikanerne sannsynligvis aldri får det hele og fulle svaret på hva som skjedde 11. september 2001.

11.09.03 10:55

Den største etterforskningen i USAs historie har gitt mange resultater, men 180.000 intervjuer og 7000 etterforskere har på langt nær funnet ut av alt. Amerikanerne vil aldri få vite akkurat hvordan det var mulig å kapre fire fly samtidig, for så å styrte tre av dem inn i World Trade Center og Pentagon.

- Vi vet en hel del om angrepene. Dessverre vet vi ikke alt, sier sjef for FBIs antiterroravdeling Larry Mefford.

Al-Qaida fortsatt i USA?
Den største og mest alvorlig gåten er hva slags hjelp de 19 kaprerne hadde fra folk som allerede må ha oppholdt seg i USA, og om disse menneskene fortsatt er på frifot i landet.

En nylig offentliggjort rapport åpner for muligheten at al-Qaida-agenter var i landet for å hjelpe kaprerne, at de kjente til planene og at de kan ha blitt støttet av Saudi-Arabia. Sommeren 2002 gikk FBI ut og sa at kaprerne ikke hadde kontakten noen kjente terrorist-sympatisører før angrepene.

Kontakt med terrormistenkte
Men en ny rapport fra i sommer avslører at flere av de ledende kaprerne hadde kontakt med minst 14 mistenkte terrorister i San Diego og andre steder i USA. Flere av disse 14 skal FBI ha holdt under oppsikt da møtene skal ha skjedd, men uten at dette alarmerte myndighetene.

Det faktum at så mange personer som var kjent for FBI var i kontakt med kaprerne før 11. september, reiser spørsmålet om hvor mye FBI faktisk visste om ekstreme muslimske grupper i USA. For dette har FBI fått hard kritikk.

- FBIs linje siden 11. september har vært at dette var et revolusjonerende angrep i terrorens historie, siden det ble begått av terrorister som kom inn i landet og ikke deltok i den lokale infrastrukturen. Nå ser det ut som om dette ikke er tilfelle likevel, sier Danial Benjamin som jobbet som sikkerhetsrådgiver under Bill Clinton.

FBI mener imidlertid at den nye rapporten bygger på utdaterte fakta.

- Dette var folk som hadde begrenset kontakt med folk som senere viste seg å være kaprere. Det betyr ikke at de er medlemmer av al-Qaida, sier en etterforsker, ifølge Washington Post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.