*Nettavisen* Nyheter.

IISS: Iran har skaffet seg et overtak i Midtøsten

 

Iran har med sin støtte til opprørere og militsgrupper over hele Midtøsten sikret seg et militært overtak over Saudi-Arabia og deres amerikanske støttespillere. General Hossein Salami (bildet) leder den iranske Revolusjonsgarden og er en sentral aktør. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Iran har sikret seg militært overtak over USA og deres allierte i Midtøsten, takket være støtte til militser og opprørere i en rekke land, ifølge en ny rapport.

Tankesmia International Institute for Strategic Studies (IISS), som holder til i London, har de siste 16 månedene gransket Irans militære styrke. Det har resultert i rapporten «Iran’s Networks of Influence in the Middle East».

Rapporten konkluderer med at Iran gjennom å støtte sjiamuslimske militser og opprørsgrupper har skaffet seg stor innflytelse i land som Libanon, Syria, Irak og Jemen.

Dette nettverket er militærstrategisk viktigere enn Irans missilprogram og konvensjonelle styrker til sammen, mener IISS.

Overtak

Iran har gjennom de siste 40 årene skaffet seg et overtak over sunnimuslimske Saudi-Arabia og deres fremste støttespiller USA ved at de kan føre krig via tredjeparter over i hele regionen, konkluderer rapporten.

De amerikanske sanksjonene mot landet har i liten grad forhindret Teheran fra å bygge opp denne kapasiteten, som det også er svært vanskelig for USA og andre å utfordre ved å sende egne styrker til området.

Iran vinner uten selv å risikere å havne i direkte konflikt med noen, mener IISS.

Asymmetrisk krigføring

– Iran unngår symmetriske stat mot stat-konflikter, vel vitende om at de vil tape. I stedet satser de på asymmetrisk krigføring via ikke-statlige partnere, heter det i rapporten.

IISS anslår at Iran har brukt 146 milliarder kroner på å støtte aktører i Syria, Irak og Jemen, og at libanesiske Hizbollah alene mottar 6,4 milliarder kroner årlig fra Teheran.

Rundt 200.000 militssoldater og opprørere nyter nå godt av iransk støte i regionen, anslår IISS.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag