RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikea-drapene er fortsatt et mysterium


Politiet sperret av Ikea-varehuset i Västerås i Sverige etter at en mor og en sønn ble knivdrept inne på varehuset mandag. Politiet har natt til tirsdag gått igjennom overvåkingsvideoer fra varehuset.
Politiet sperret av Ikea-varehuset i Västerås i Sverige etter at en mor og en sønn ble knivdrept inne på varehuset mandag. Politiet har natt til tirsdag gått igjennom overvåkingsvideoer fra varehuset. Foto: Peter Kruger (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
De to som er siktet for knivdrapene på IKEA i Västerås, er begge asylsøkere fra Eritrea, opplyser svensk politi. Motivet for drapene er fortsatt et mysterium.

Politiet har så langt vært svært sparsomme med opplysninger om drapene, men omtaler dem som «ren galskap» og understreker at det ikke finnes noen tegn til at det ligger politiske motiver bak.

- Det finnes ingen politiske fortegn i denne saken, foruten at det er snakk om to personer fra Eritrea. Så det spørsmålet får man legge til side, sa polititalsmann Per Ågren i Västerås-politiet på en pressekonferanse tirsdag ifølge TT.

Politiet vet fortsatt ikke noe om motivet for knivdrapet på en 55 år gammel mor og hennes 28 år gamle sønn, på Ikea i Västerås i Sverige mandag kveld.

- På nåværende tidspunkt er det heller ingenting som tyder på at det er noen tilknytning mellom de siktede og ofrene, la Eva Morén ved statsadvokatens kontor til.

LES OGSÅ: To drept på Ikea i Sverige: - Drapsofre var mor og sønn

Bodde på samme asylmottak

Under en pressekonferanse i 12.00-tiden tirsdag, opplyser svensk politi at de to mennene er fra Eritrea og at de har bodd på det samme asylmottaket. Politiet opplyser også at de ikke har informasjon som tilsier at hendelsen er politisk motivert.

- Attentatet er gjort med kniv. Noe ytterligere kan vi ikke si om hvordan dette har skjedd. Vi går nå igjennom alle vitneutsagn som kommer inn, sier statsadvokat Eva Morén, under pressekonferansen.

Hun bekrefter at de har funnet en kniv på området hvor drapet har skjedd.

Den ene mistenkte, som nå ligger alvorlig skadd på sykehus, er ikke avhørt, opplyser statsadvokaten.

- Han er ikke avhørt på grunn av sin helsetilstand, sier Morén. Hun legger til at de ikke kan si noe om hva slags kontakt de to mistenkte har hatt med hverandre.

- Det eneste vi kan si er at begge kommer fra Eritrea, og at begge har bodd på det samme asylmottaket, sier Morén.

Politiet vil ikke si om de to har fått innvilget oppholdstillatelse i Sverige eller hvor lenge de har bodd i landet.

- Ikke sett ham siden drapet

Aftonbladet har besøkt asylmottaket, og flere personer der har fortalt at politiet ransaket to av rommene bare timer etter drapet fant sted.

En mann på asylmottaket som skal bo på samme rom som en av de mistenkte, sier at de ikke har sett ham siden mandag morgen.

– Han sa at han skulle ha et møte i Västerås og reiste av gårde om morgenen. Siden det har vi ikke sett noe til ham, sier romkameraten.

Nekter for å ha begått drap

En av de to antatte gjerningsmennene, en mann født i 1992, ble pågrepet på en bussholdeplass i nærheten av Ikea-varehuset om lag et kvarter etter at drapene skjedde.

– Mannen som er avhørt avviser anklagene. Det er veldig mye informasjon som skal samles og vi har en gedigen mengde arbeid foran oss. Mer kan jeg ikke si, opplyser statsadvokat Eva Morén til avisa.

Mannens advokat, Maria Wilhelmsson, sier at hun vil møte den mistenkte tirsdag.

– Jeg prioriterer å møte min klient i dag, det er det jeg må gjøre. Så får vi se hva som skjer, sier Wilhelmsson til Expressen.

Økt beredskap

Politiet styrker nå beredskapen ved alle asylmottak i området.

– Utover de rene etterforskningstrekk skjer det trygghetsskapende arbeid både ved IKEA og i Arboga. Dette er et samarbeid mellom kommuner og andre instanser, i tillegg til blant annet IKEA og Erikslund shoppingsenter, sier Ågren.

Politiet opplyser at drapsvåpenet var en kniv, men vil ikke si om kniven var fra IKEA eller om det ble brukt flere kniver under drapene. Tirsdag kveld bekrefter politiet overfor Expressen at flere enn én kniv er beslaglagt. Ifølge lokalavisa VLT ble drapsvåpenet tatt fra møbelbutikkens eget sortiment.

IKEA-butikken stanser midlertidig sitt salg av kniver.

Mistenkte er selv kritisk skadd

Det er foreløpig ikke kjent hvordan den andre av de to siktede, som er i midten av 30-årene, pådro seg alvorlige skader. Ifølge øyenvitner til drapet klarte verken moren eller sønnen å forsvare seg på en slik måte at han ble hardt skadd.

– Tilstanden hans er fortsatt kritisk, selv om den har vært stabil i løpet av natten. Han blir fortsatt behandlet på intensivavdelingen, sier kommunikasjonsdirektør ved landstinget i Västmanland til Expressen tirsdag morgen.

Svensk politi har natt til tirsdag gått igjennom overvåkingsvideoer fra kjøpesenteret, i tillegg til å gjøre undersøkelser på det avsperrede området der, blant annet med hund.

Ikea Norge: Avventer politiets konklusjon

Ikea Norge opplyser til Nettavisen at de ikke vil ta noen avgjørelser om hvordan knivene oppbevares i varehuset, før etter at politiet har kommet med sin konklusjon.

- Såvidt jeg vet har ikke politiet bekreftet at knivene var fra Ikea. Vi avventer politiets konklusjon, og innen de har konkludert gjør vi ingenting, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef i Ikea Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere