RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke kontroll på dødsvirus

Sist oppdatert:
Innen lørdag vil de fleste av prøvene med det dødelige influensaviruset som er på avveie være ødelagt. Men to prøver er forsvunnet.

Omkring 4000 laboratorier i 18 forskjellige land ble tidligere i uka bedt om å destruere influensaviruset som ved en feiltakelse ble send ut i noen prøvesett som benyttes for å diagnostisere sykdommen.

Laboratorier utenfor USA vil trolig ha destruert alle prøvene innen lørdag, men fortsatt mangler to forsendelser som var ment for laboratorier i Libanon og Mexico, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge Klaus Stohr ved WHO, har aldri laboratoriene i Libanon og Mexico fått prøvene, selv om de var på distribusjonslisten.

Det arbeides fortsatt med å finne ut hva som har skjedd med de to prøvene.

Virusprøvene som ble sendt til 3747 laboratorier i oktober og februar ble beordret ødelagt av WHO av frykt for en verdensomspennende epidemi. Virusprøvene ble sendt til laboratorier i 18 land, og fredag morgen var to tredeler av prøvene ødelagt. Ti av landene opplyste at viruset de hadde fått var destruert, ifølge Stohr.

Laboratoriene i USA trenger mer tid til å ødelegge viruset, fordi de mottok flere prøver.

Stohr sier imidlertid at det er en trøst at viruset er sendt ut i frysebeholdere, og at det er ømfintlig selv overfor vanlige temperaturer.

- Det betyr at om noen av disse prøvene havner i søpla og beholderen ødelegges, vil det trolig være harmløst i i løpet av kort tid. Men om mennesker finner prøvene vil det være en annen sak, advarer han.

Viruset, som går under betegnelsen H2N2, er prøver av en virusgren som i 1957 drepte opptil fire millioner mennesker på verdensbasis. Viruset forsvant i 1968, og folk som er født etter dette året har derfor ikke antistoffer mot sykdommen i kroppen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere