Ikke lenger NATO-favoritt

Foto: (Foto: Liv Ekeberg, TV 2 Nettavisen)

Kristin Krohn Devold (H) skal være for USA-vennlig til å holde stillingen som favorittkandidat til toppjobben i NATO.

08.09.03 20:34

Nederlands utenriksminister Jaap de Hoop Sheffer seiler opp som heteste kandidat til sjefsjobben i NATO etter skotten George Robertson, melder NTB.

Lord Robertson bidro til spekulasjonene under et besøk i Amsterdam mandag.

- Det finnes ingen offisiell nederlandsk kandidat. Men hvis de Hoop Scheffer skulle bli kandidat, ville han bli en svært god generalsekretær, sa Robertson.

Robertson sa samtidig at han ønsker en rask avklaring på hvem som overtar sjefsstolen i Brussel fra nyttår.

- Jo raskere, jo bedre, sa Robertson. En avklaring kan komme i løpet av september.

Mot slutten av inneværende uke kommer Robertson til Oslo, blant annet for å møte Norges forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H).

Før sommerferien var Krohn Devold ett av de heteste navnene på ryktebørsen i Brussel.

For USA-vennlig

En av årsakene til at hun skal ha mistet favorittstempelet skal være at sentrale NATO-land som Tyskland og Frankrike mener Krohn Devold er for USA-vennlig.

–Ikke alle hovedsteder ser det som en fordel at Krohn Devold er bestevenn med USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, påpekes det.

Kristin Krohn Devold vil ikke kommentere ryktene rundt hennes NATO-kandidatur. Hennes "konkurrent" Jaap de Hoop Scheffer er tidligere karrierediplomat og har blant annet tjenestegjort ved den nederlandske NATO-delegasjonen i Brussel.

I forrige uke møtte han USAs president George W. Bush i Washington.

Lukket valg

Valget av ny generalsekretær i NATO foregår ikke som i andre organisasjoner. Det er ingen offisielle kandidater. Selve valgkampen foregår bak lukkede dører. Beslutningen tas til slutt ved enstemmighet i NATOs råd - etter at "noen har snakket sammen".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.