RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke ut av Falluja

Sist oppdatert:
Amerikanske styrker trekker seg likevel ikke helt ut av Falluja. - Vi omgrupperer, sier en talsmann for styrkene. To amerikanske soldater ble drept i kampene fredag.

De to ble drept da en bilbombe gikk av rett utenfor byen, melder Sky News.

Okkupasjonsstyrker gjennomførte fredag tilbaketrekking fra et industriområde hvor de har holdt til sørøst i byen, ifølge øyenvitner.

Amerikanske marinesoldater har de siste tre ukene vært involvert i harde sammenstøt med irakiske grupper i Falluja.

Politisjef Sabar al-Junabi i Falluja opplyste til nyhetsbyrået Reuters torsdag at drøftingene mellom amerikanske offiserer og representanter for den tidligere irakiske hæren har ført fram, og at alle de amerikanske styrkene skal være ute av byen i løpet av fredag.

Trekker oss ikke
Dette avviser talsmenn for de amerikanske styrkene fredag ettermiddag.

- Alle antydninger om at vi gir fra oss ansvaret eller trekker oss ut, er feilaktige, sier general Mark Kimmitt til Sky News.

Amerikanske soldater vil holde på noen posisjoner i og rundt Falluja, mens den irakiske styrken går inn i selve byen, heter det i en kunngjøring fredag. Denne styrken ledes av en tidligere general i Saddam Husseins hær.

- Inntil bataljonen viser kapasitet til å bemanne kontrollposter og andre posisjoner, vil amerikanske marinesoldater fortsatt være til stede i og rundt Falluja, opplyser Mark Kimmit, ifølge Reuters.

- Koalisjonens mål er det samme - å uskadeliggjøre væpnede grupper, beslaglegge våpen og avvæpne opprørerne, sa han

Kamper etter tilbaketrekkning
Også fredag meldes det om nye kamphandlinger og eksplosjoner i utkanten av Falluja.

- Amerikanske soldater kom i kamp med irakiske opprørere i utkanten av byen, kort tid etter at amerikanerne trakk seg tilbake fra stillingene de holdt rundt byen, opplyste øyenvitner.

Et titall eksplosjoner rammet Falluja, samtidig som kamphandlingene brøt ut øst for byen. Det var ikke umiddelbart kjent hvem som hadde startet kamphandlingene.

- Tilbaketrekkingen av soldater fra Falluja betyr en «mulighet» ikke en «avtale» om å stanse kampene der, uttalte øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak, general John Abizaid, fredag ettermiddag.

Irakisk styrke overtar
Etter ytterligere forhandlinger er det nå klart at den irakiske styrken vil rykke inn i Falluja etappevis etter hvert som amerikanerne trekker seg ut. Det var meningen at 300 irakere skulle være på plass fredag, 300 lørdag og 300 søndag.

Falluja har vært beleiret av amerikanske styrker siden begynnelsen av april, men marineinfanteristene har nølt med å starte en større offensiv for å gjenerobre kontroll over byen.

Amerikanerne har den siste uken forsøkt å overtale opprørerne inne i Falluja til å levere fra seg alle tunge våpen, men foreløpig har lite eller ingenting skjedd. Nå er håpet at den nye irakiske styrken skal lykkes i å avvæpne opprørerne.

Fastlåst i Najaf
Men i Najaf, lenger sør i Irak, er situasjonen like fastlåst, og den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadr viser ingen samarbeidsvilje. Amerikanerne ønsker å slå kloa i Sadr, som er mistenkt for å stå bak drapet på en annen sjialeder.

Al-Sadr benyttet fredagsbønnen til å skjelle ut amerikanerne fordi de nå tar gamle Saddam-offiserer i nåde og gjeninnsetter Bath-medlemmer i offentlige stillinger.

- Måtte Gud fri oss fra disse irakiske lederne og medlemmene av styringsrådet som ikke tar til orde og motsetter seg den nye amerikanske linjen, het det i fredagsbønnen fra de hellige steder i Najaf.

Sjialederne fikk det svaret de ønsket. «La ikke Baath-folka komme tilbake» og «Seier til de rettroende og død over Baathistene» lød det taktfast fra al-Sadrs mange tilhengere.

(TV 2 Nettavisen-Reuters-NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere