RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ildprøve for Barack Obama

Sist oppdatert:
Taper på lite gjennomtenkte kommentarer før tirsdagens viktige primærvalg.

Primærvalgene i Nord-Carolina og Indiana tirsdag kan gi et tydelig signal om Barack Obama endelig kan slå sin erkerival Hillary Clinton og dermed bli demokratenes presidentkandidat.

Tapt terreng
Obama har tapt terreng etter sine uttalelser om at småbyamerikanere er «bitre og klamrer seg til våpen og religion». Det hjalp heller ikke at pastoren i Obamas menighet mente at amerikanerne kan takke seg selv for terrorangrepene 11. september 2001.

- Han har gått på en smell, det er det ingen tvil om. Men nå virker det som om han begynner å rette seg opp igjen, sier Demokratenes strateg, Jim Duffy til Reuters.

Ferske meningsmålinger tyder på at strategen har rett, for Obama er ifølge målingene tilbake på topp.

Kan avgjøres
De gode målingene er godt nytt foran tirsdagens primærvalg i Nord-Carolina og Indiana. Vinner Obama begge statene, vil han etter all sannsynlighet bli Demokratenes kandidat til det amerikanske presidentvalget i november.

Analytikere tror imidlertid at Obama vinner Nord-Carolina, mens Clinton vinner primærvalget i Indiana. Tar Clinton begge statene, er det endelige utfallet høyst usikkert.

Spøkte og lo
De to kandidatene har de siste dagene turnert de to statene for å trekke velgere. I Nord-Carolina snakket Hillary Clinton om barbecue med et snev av sørstatsdialekt.

- Vi har spist grillmat fra den ene enden av denne staten til den andre. Jeg vil ikke si hvem som serverte den beste grillmaten. Jeg har gjort mange feil i livet, men den feilen gjør jeg ikke, spøkte Clinton ifølge ABC News.

Også Obama fant tid til litt spøk da han skulle spise lunsj under sitt besøk i Indiana.

- Jeg har tatt av meg i løpet av denne kampanjen, jeg håper det er kjeks her, sa Obama lakonisk.

Må overbevise
Verken Clinton eller Obama kommer til å få de 2.085 delegatene som trengs for å bli direktevalgt som partiets presidentkandidat. Dermed må Clinton og Obama overbevise de såkalte superdelegatene om å stemme på dem.

Jo flere valgseire, jo enklere blir det å overbevise superdelegatene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere