Gå til sidens hovedinnhold

Imam oppfordret til konemishandling

En spansk imam ble onsdag dømt til ett år og tre måneder i fengsel, etter å ha oppfordret muslimske menn til å banke opp konene sine.

Mohammed Kamal Mustafa, som de siste 12 årene har vært imam i Fuengirola i Costa del Sol-regionen, ble funnet skyldig i å ha "oppfordret til vold basert på kjønn" av en domstol i Barcelona.

Oppfordringen sto å lese i boken "Kvinner i islam" som kom ut i 1997, der Mustafa i detalj skriver hvordan konemishandlingen bør utføres. Nærmere 100 spanske kvinnegrupper gikk i 2000 til felles anmeldelse av imamen for innholdet i boken.

– Julingen må rettes mot visse deler av kroppen, slik som hender og føtter, og utføres med en kjepp som ikke er for stor slik at man ikke etterlater arr eller blåmerker, heter det blant annet i denne.

– Julingen må ikke være for hard ettersom målet er å forårsake psykologisk lidelse, ikke ydmykelse eller fysiske overgrep, skriver imamen videre.

Under rettssaken hevdet Mustafa å være motstander av konemishandling, og at boken bare var en sammenstilling av hellige muslimske tekster som omhandlet kvinner.

Dommeren var av en annen oppfatning, og slo i sin kjennelse fast at imamen i boken la fram "sitt eget syn på ektemenns rett til å straffe opprørske koner".

– Hele arbeidet er holdt i en foreldet mannssjåvinistisk tone, i visse sammenhenger svært direkte, noe som er et brudd mot vårt grunnlovsfestede prinsipp om likeverd, slo dommeren fast.

To muslimske grupper gikk før rettssaken offentlig ut og slo fast at Koranen og andre hellige muslimske skrifter forbyr vold mot kvinner.

(NTB-AFP)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus