RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

India sender Norge til månen

Sist oppdatert:
Norske instrumenter skal sendes til månen i løpet av noen få dager.

22. oktober skyter India opp sin første månesonde. I lasten finnes også et måleinstrument som skal analysere det infrarøde lyset på månen. Spektrometeret styres ved hjelp av teknologi utviklet ved Universitetet i Bergen.

Norske forskere kan få mere å gjøre på månen framover ifølge forskning.no, skal den europeiske romforskningsorganisasjonen i november diskutere planer for måneforskning.

Yngve Skogseide ved Institutt for fysikk og teknologi har skrevet programvaren som styrer målingene. Han er spent på resultatene.

– Det er veldig interessant og litt uvirkelig at instrumentet som vi har jobbet med nå skal til månen, sier Skogseide til forskning.no.

Månekart
Månesonden Chandrayaan-1 står nå klar i bæreraketten PSLV-C11 på oppskytingsrampen i Sriharikota i Sør-India. Oppskytingen skal skje onsdag 22. oktober 2008.

Chandrayaan-1 skal blant annet samle inn data for et tredimensjonalt kart over månens overflate. I tillegg skal romsonden studere hvilke mineraler som finnes på og like under overflaten. Det gjøres ved å analysere sollyset som reflekteres av månen.

Et par uker etter oppskytingen skal instrumentene ombord på Chandrayaan-1 slås på. Da vil muligens Skogseide og flere av de norske forskerne være tilstede i India.

– Det er vi som har mest inngående kunnskap om kontrollenheten, sier Skogseide. – Går noe galt med instrumentet, bør vi være der.

Kontrollenhet
Et av instrumentene som skal analysere det nær infrarøde lyset som reflekteres er Spectrometer Infrared-2 (SIR-2). Kontrollenheten som styrer SIR-2 er designet og bygget av ingeniører og forskere ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen.

Yngve Skogseide var masterstudent på prosjektet.

– Vi er alle veldig spente og håper at alt skal gå bra, sier han.

Skogseide jobber for tiden som doktorgradsstipendiat på et annet romprosjekt. En liknende kontrollenhet som ble brukt på SIR-2, skal styre et røntgenkamera som skal monteres på den internasjonale romstasjonen i 2012. Det spesielle kameraet skal ta bilder av de sjeldne typene lyn som finnes i den øvre delen av atmosfæren, samt gammaglimtene som skjer der.

Europas planer for månen
– Månen har bare blitt mer og mer aktuell de siste årene, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter til forskning.no.

Mange romnasjoner har månesonder under utvikling eller i bane rundt jordas følgesvenn.

Den europeiske romorganisasjonen ESAs planer for utforskning av månen er foreløpig uavklart. Men det blir et av temaene på ESAs ministermøte i slutten av november.

– I påvente av de felleseuropeiske planene, er det gledelig at norske forskere har fått en interessant rolle på et måneprosjekt som Chandrayaan-1, sier Wahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere