*Nettavisen* Nyheter.

Indisk månelandingsfartøy uten kontakt

ISRO-ansatte skjuler ikke sin skuffelse idet de mottar kunngjøringen fra romfartsorganisasjonens sjef Kailasavadivoo Sivan om at kontakten er tapt med landingsfartøyet Vikram. Foto: AP / NTB scanpix

ISRO-ansatte skjuler ikke sin skuffelse idet de mottar kunngjøringen fra romfartsorganisasjonens sjef Kailasavadivoo Sivan om at kontakten er tapt med landingsfartøyet Vikram. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

India mistet fredag kontakten med månelandingsfartøyet Vikram rett før det skulle lande på månens overflate.

07.09.19 21:35

Fortsatt er det uklart hva som har skjedd, men etter alt å dømme var forsøket på en månelanding mislykket.

Det indiske kontrollsenteret i Bangalore mistet kommunikasjonsforbindelsen med landingsfartøyet Vikram fredag kveld, bare minutter før landingen skulle finne sted. Nedstigningen gikk som planlagt inntil landingsfartøyet Vikram var 2,1 kilometer fra overflaten.

– Vi mistet kommunikasjonen fra landingsfartøy til bakkestasjonen. Informasjonen blir analysert, sier Kailasavadivoo Sivan, leder for den indiske romfartsorganisasjonen ISRO.

Men han understreker at forsøkene på å gjenoppta kommunikasjonen vil fortsette i 14 dager til

Modi er optimist

Tidlig lørdag ba statsminister Narendra Modi forskerne bak oppdraget, som kalles Chandrayaan-2, om å være optimistiske.

– Dere var nær. Fortsett, og se framover, sa Modi i en fjernsynssendt tale til nasjonen.

Modi sier det er lærdom å hente fra forsøket, og han kaller Chandrayaan-2 en milepæl.

– Jeg er overbevist om at vi har det beste foran oss når det gjelder Indias romprogram. Det er nye grenser som skal utforskes, og nye steder å dra til, sa han i det som kunne høres ut som en Star Trek-referanse.

Søk etter vann

Vikram-landeren ble skutt opp fra Satish Dhawan-romsenteret på den indiske øya Sriharikota 22. juli.

Planen var å lande på månen og sette ut en såkalt rover, et ubemannet motorisert kjøretøy kalt Pragyan, på måneoverflaten. Denne skulle søke etter tegn på vann og analysere overflaten i 14 dager, nær månens sørlige pol.

En vellykket landing ville ha gjort India til det fjerde landet i verden som plasserer et fartøy på månen, og tredje nasjon som utplasserer et robotisert kjøretøy der. Tidligere i år forsøkte Israel å lande romfartøyet Beresheet på månen, men det ubemannede fartøyets motor sviktet, og det krasjlandet.

USA, Sovjetunionen og Kina har gjennomført kontrollerte landinger på månen. Kun USA har sendt mennesker dit.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.