Indiske kvinner har egne vogner på toget for å beskyttes mot menn

Indiske Anushree Fadnavis dokumenterer hverdag og fest ombord i kvinnevognen på lokaltoget i Mumbai. Bildene er brukt med tillatelse.

Indiske Anushree Fadnavis dokumenterer hverdag og fest ombord i kvinnevognen på lokaltoget i Mumbai. Bildene er brukt med tillatelse. Foto: Anushree Fadnavis

Anushree Fadnavis (27) dokumenterer livet til kvinner ombord i lokaltog i India.

27 år gamle Anushree Fadnavis, jobber som fotojournalist hos nyhetsbyrået Indus Images i Mumbai i India, en by hun har bodd i siden barndommen. På fritiden lager hun en fotodokumentar på Instagram med #traindiaries.

- Fotografering dukket opp av intet for meg. Jeg jobbet egentlig som programmerer i et IT-firma og begynte å ta fotokurs, uten kamera, i helgene. Etter hvert ble jeg forelsket i faget. Jeg har hatt en trang til å fortelle historier og vise det til verden. I tillegg til å skape fortellinger, lager du også et minne, du fanger historier og møter fantastiske mennesker, forteller Anushree Fadnavis til Nettavisen via e-post.

Egen togvogn for kvinner

På vei til jobben i nyhetsbyrået tar hun lokaltoget. Togturen tar rundt en time hver vei, avhengig av hvor i Mumbai hun har oppdrag.

Anushree Fadnavis (27) jobber som fotograf i Mumbai. På fritiden lager hun fotodagboken #traindiaries på Instagram. Foto: Privat

Togene i Mumbai har egne togvogner for kvinner, hvor ingen menn har lov til å oppholde seg. Et typisk tog i Mumbai har mellom ni og 15 passasjervogner. Tre av disse er reservert kvinner, resten er vanlige vogner, som både menn og kvinner kan benytte.

- Etter klokka 23 og før 06 blir en av disse kvinnevognene vanligvis gjort om til en vogn for alle.

I vognene er det typisk bare noen få seter med plass til tre personer, mens resten er ståplasser. Ingen menn kan være i kvinnevognene, men gutter opp mot 12-14 år får lov.

- Å reise med tog i rushtiden i Mumbai kan være ganske skremmende. Når du først har kommet deg inn i vognen, er det absolutt ingen plass å bevege seg på. Som regel puster en rekke fremmede deg i nakken. De kjønnsdelte vognene er der for å sørge for kvinners sikkerhet med tanke på den store menneskemengden i disse timene, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.«Nok en gang kom en mann seg inn i kvinnevognen idet han forsøkte å komme seg på toget i fart. Det var to politimenn i vognen og de tok tak i det. Mannen ba om unnskyldning og fortalte at han hadde blitt jaget av en gruppe menn som stjal lommeboken hans og slo ham. Han gikk av på neste stasjon og alt var ok igjen. det er mulig han snakket santm men hva hadde skjedd om politiet ikke var der? Hadde vi følt oss trygge da?»

Nesten alle tar toget

De siste to årene har hun dokumentert hverdagen til disse kvinnene på Instagram med hasjtaggen #traindiaries. Bildene tar hun med mobiltelefonen, for å ikke vekke for mye oppmerksomhet rundt fotograferingen.

- Jeg husker fortsatt togturer fra barndommen. Som barn og student på college tok jeg toget veldig mye. De fleste i Mumbai gjør det, da det helt enkelt er den enkleste og raskeste måten å reise på. #traindiaries startet på en måte allerede da jeg var barn. Jeg fanget minner med øynene mine og noen av dem husker jeg svært godt. Nå bruker jeg kameraet på mobilen i stedet, forteller hun.

«I Mumbai har vi konseptet «togvenner». Du deler en reise med fremmede kvinner i flere timer, det er jo nødt til å skje. Jeg har sett kvinner fortelle sine hemmeligheter til fremmede. Over tid blir disse frememde venner og en del av familien din. Denne gruppen med 12-13 kvinner reiser med forskjellige tog om morgenen. Men på vei hjem reiser de sammen. De planlegger å være tilstede i hverandres bryllup og de feirer festivaler sammen på toget.»

- I løpet av to til tre timer hver dag skapes relasjoner med andre pendlere og selve miljøet. Jeg ønsket å fange essensen av reisen, forholdene og viktigst av alt, menneskene. Prosjektet er en visuell, virtuell dagbok hvor jeg dokumenterer, fotograferer og skriver ned minner og opplevelser, mine egne og andres.

Artikkelen fortsetter under videoen.

«Under den hinduistiske festivalen Navratri er det bestemte farger for hver dag. Kvinner i Mumbai, og noen menn, bærer klær med disse fargene. Den sjette dagen i år skulle fargen være rød. Kvinnene hadde på seg røde sarier og danset og sang om bord i toget.»

Forbereder middagen på toget

Om bord i toget får hun et innblikk i kvinnenes liv.

- Disse vanlige kvinnelige reisende kutter grønnsaker, fikser sminken, gir barna sine mat, pugger til eksamen og forteller hverandre om livene sine. Alt dette skjer i de små kupeene på lokaltoget, hvor de reiser sammen opp mot fem-seks timer hver eneste dag, skriver hun under ett av bildene på Instagram.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Sundana og hennes 18 år gamle datter Deepali forbereder middagen ved å rense grønnsakene ombord i toget. Etter 12-14 timers lange arbeidsdager som fruktselgere, sparer de tid ved å gjøre dette på toget. »

Når Anushree tar bilder av kvinnene på toget, forsøker hun å ta bilder uten at de merker det, fordi hun ikke ønsker å forstyrre.

- Etter at jeg har tatt bildet pleier jeg å spørre etter mer detaljer.

I bildeteksten til bildene som hun deler på Instagram forteller hun kvinnenes historier.

Sov sammen med fiskeselgerne

- Favoritthistorien min er da jeg tok siste toget og ble værende på plattformen på stasjonen for å ta det første morgentoget. Du tror kanskje det toget er rimelig tomt, men det er det slett ikke.

- Kvinner fra den etniske gruppen Koli (folkegruppe som selger fisk, red. anm.) reiser med det første toget for å få tak i den tidlige fangsten på andre siden av byen. På morgenen er togvognen full av disse kvinnene med kurver som lukter av fisk. De bruker nesten to timer på reisen og pleier å ligge utover setene for å sove. Jeg tok bilder av dem denne dagen. Etterpå var jeg så sliten at jeg sovnet på noen klær ved siden av dem.

India er i endring

Som regel når India får omtale i norske medier er det som regel på grunn av tragiske ulykker, hetebølger, voldtekt av kvinner eller lignende.

Fakta

Mumbai

Eldre nonne ville stoppe tyvene - ble gjengvoldtatt

Mistenkt voldtektsmann dratt ut av fengsel og drept av folkemengde

- Jeg synes det er trist at slike saker om kvinner navner i nyhetene hos dere, men det skjer endringer i India. Men folk har en annen tenkemåte, kanskje fordi det er så mange kaster, samfunn og religioner og folk vet ikke hva de skal følge. Den yngre generasjonen er mer fremtidsrettet, skriver hun i e-posten til Nettavisen.

- Mennesker opplever overgrep og kvinnediskriminering på grunn av det patriarkalske systemet som har vært i India alt for lenge. Men det endrer seg sakte men sikkert. Men vi er nødt til å snakke om det, ellers vil ingen bry seg. Jeg håper vi kommer til det punkt at kvinner kan stole på fremmede menn på den måten kvinner i Norge kan.

Ble fremhevet av Instagram

For ett par uker siden ble hun omtalt av Instagram, som hver uke velger seg ut en konto de liker godt. Nå har den indiske fotojournalisten 44.000 følgere på Instagram.

- Jeg ble overveldet av responsen, tilbakemeldingene og kommentarene fra så mange fantastiske personene, hvor flesteparten var fremmede. Noen ganger tenker du ikke over at bare ved å formidle følelser gjennom et bilde inspirerer du og rører så mange mennesker.

Hun har også fått oppmerksomhet fra noe media i India.

Ikke bare bare å komme seg på et tog i fart i rushtiden.


«Det er morgen og rushtiden har startet. Ikke plass til føttene engang. Noen tråkket på meg i dag og deler av neglen på storetåen min brakk. Mamma har alltid sagt at jeg må klippe neglene før jeg går på et fullt tog.»

Transvestitter og transkjønnede får også lov til å bruke kvinnevognene på toget. Mange av de jobber om bord i togene og ber om penger fra andre reisende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.