*Nettavisen* Nyheter.

Ingen avklaring om Natos rolle

Foto: ZOHRA BENSEMRA (Reuters)

Nato har igjen avslått å ta over kommandoen for militæroperasjonen i Libya.

24.03.11 12:31

USA vil ut av lederrollen for den FN-støttede bombingen i Libya i løpet av dager og har bedt Nato spille en avgjørende rolle i fortsettelsen, men fortsatt er det uklart hva Natos rolle vil bli. Forsvarsalliansen, som fatter sine beslutninger etter konsensusprinsippet, har ennå ikke klart å komme fram til en slik enighet.

Tyrkia har innvendinger
Det er innvendingene fra medlemslandet Tyrkia som gjør at Nato ennå ikke har gitt noe klart svar på sin rolle i operasjonen, melder Sky News . Ifølge nyhetskanalen ønsker ikke Tyrkia at Nato skal ha ansvar for offensive operasjoner som kan føre til tap av sivile liv.

Fra London, Washington og Paris er det et klart ønske om at Nato-alliansen får en nøkkelrolle.

Møtes i London tirsdag
Tirsdag er Storbritannia vertskap for en internasjonal konferanse som skal diskutere neste skritt i den FN-støttede operasjon «Odessey Dawn», som har til hensikt å stanse Gaddafi-styrkenes angrep på sivile med «alle tilgjengelige midler».

Viste fram 18 drepte
Mens myndighetene i Tripoli torsdag viste fram det som skal være 18 militære og sivile drepte etter nattens luftangrep fra vestlige styrker, insisterer den militære ledelsen for operasjon «Odessey Dawn» på at det ikke er rapportert om tap av sivile liv etter koalisjonens bombetokt så langt, melder BBC News.

Like etter midnatt torsdag meldte det statlige libyske nyhetsbyrået JANA ifølge Al Jazeera at koalisjonsstyrkenes raid over et boligområde øst for hovedstaden Tripoli hadde tatt livet av et stort antall sivile.

Klokka 0.33 meldte statlig libysk TV at koalisjonsstyrkene hadde angrepet sivile og militære mål i Jafar, sørøst for Tripoli.

Skepsis i Kongressen
På hjemmebane møtte USAs president Barack Obama onsdag kritikk for sin Libya-politikk fra republikaneren John Boehner, leder for Representantenes hus. I et brev spør Boehner hvordan Obama vil måle resultater i Libya og hvorvidt Muammar al-Gaddafi må forlate landet før USA avslutter sitt militære engasjement der.

- Jeg respekterer din myndighet som øverstkommanderende og jeg støtter våre soldater som utfører sitt oppdrag, men jeg og mange andre medlemmer av Representantenes hus er bekymret over at amerikanske militære ressurser blir forpliktet til krig uten at det er klart definert for det amerikanske folk, Kongressen og våre soldater hva som er oppdraget i Libya og hva USAs rolle er i operasjonen, skriver Boehner i brevet ifølge CBS News .

Flere enn 290.000 mennesker har måttet flykte fra Libya etter at konflikten brøt ut. 600.000 som befinner seg i landet trenger humanitær hjelp, melder Al Jazeera med henvisning til International Medical Corps.

Libya-konflikten fra dag til dag. Se interaktivt kart i The New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.